Krāpšanas izmeklēšanas kriminālistiskais aspekts - Mamikina, Natālija (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba tēma ir „Krāpšanas izmeklēšanas kriminālistiskais aspekts”. Neskatoties uz to, ka krāpšanas gadījumi aizņem diezgan mazu daļu no valstī reģistrētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem pret īpašumu, prakse parāda, ka cietušo no krāpšanām personu zaudējumi sastāda ievērojamo apmēru. Krāpšanai raksturīga niānse – tas ir latents nodarījums. Šis apstāklis bieži ir pamatojams ar cietušo krāpšanās personības īpatnībām. Proti, ar cietušo mantkārību, tieksmi iegūt peļņu bez jebkādiem fiziskā vai intelektuālā darba ieguldūjumiem vai pat uz citu personu rēķina. Krāpšanas īstenošanas paņēmiens un cietušo personību īpatnības lielā mērā ietekmē arī krāpšanas izmeklēšanu. Juridiskajā literatūrā nav daudz pētījumu par krāpšanas izmeklēšanu, līdz ar to darba autore uzskata, ka šī tēma ir aktuāla un nav pietiekami izpētīta.

Master’s thesis topic is „Criminalistic aspect of investigation of fraud”. Despite the fact that fraud is a relatively small proportion of all registered in the country of crimes against property, practice shows that victims of fraud are significant losses. Characteristic feature of fraud is that this latent crime. This fact is often attributed to personal characteristics of the individual victims: greediness, the desire to profit at any cost, without applying a physical or intellectual work or even at another’s expense. Method of fraud and personal characteristics of the victim have a significant impact on the fraud investigation. In the legal literature, little research on the subject of the investigation of fraud, so the author considers relevant to the topic of research.
Criminalistic aspects of investigation of fraud
Keywords: Juridiskā zinātne; krāpšana; izmeklēšanas darbības; taktiskie paņēmieni; cietušais; aizdomās turētais vai apsūdzētais