Eiropas romantisma ietekme uz filozofisko domu Latvijā: tā atskaņas Friča Bārdas un Jāņa Poruka dzejā - Škapars, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbā “Eiropas romantisma ietekme uz filozofisko domu Latvijā: tā atskaņas Friča Bārdas un Jāņa Poruka dzejā” apzinātas Eiropas romantisma galvenās iezīmes un raksturlielumi, kā arī apstākļi, kas palīdzēja noformēties romantisma garam. Darba otrajā daļā, vadoties pēc secinājumiem, kuri apkopoti darba pirmajā daļā, analoģisks uzdevums tiek izvirzīts attiecībā pret romantismu Latvijā. Papildus tiek veikta analīze attiecībā uz 19.gs. un 20.gs. mijas filozofiskais strāvojums Latvijā, īpašu uzmanību pievēršot Friča Bārdas un Jāņa Poruka literārajai un intelektuālajai darbībai. Galvenais problēmjautājums – vai atrodamas paralēles starp romantisma izpausmēm Eiropā un Latvijā, kopīgo un atšķirīgo iezīmju uzrādīšana (konstatēšana). Analīzē iegūtie rezultāti ļauj secināt, ka, lai gan Eiropas romantisma iespējamā ietekme uz filozofisko domu Latvijā ir vērā ņemama, latviešu autoru uzskatos iezīmējas arī būtiskas atšķirības un savdabības.

The bachelor work „European romanticism influence on Latvian philosophical thought: aftermath in Fricis Barda and Janis Poruks poetry” identifies European romanticism main features and characteristics, as well as the conditions that contributed the emergence of romantic spirit. On the basis of information summarized in the first part, in the second part of this work, analogous tasks is raised in relation to the romanticism in Latvia .Additional analysis are carried out to study the philosophical movement in Latvia on the turn of 19th. and 20th. century, paying particular attention to Fricis Barda and Janis Poruks literary and intellectual activity. The core concern is - are there parallels between the expression of romanticism in Europe and the romanticism in Latvian, identification of similarities and differences. Results led to the conclusion that effect of romanticism in Europe on romanticism in Latvia is noteworthy, but the differences and uniqueness of romanticism in Latvia is u
European romanticism influence on Latvian philosophical thought:aftermath in Fricis Barda and Janis Poruks poetry
Keywords: Filozofija