Vidējās pirmsskolas vecuma bērnu pamatkustību apguves sekmēšana kustību rotaļās - Markevica, Sanda (Latvijas Universitāte, 2018)
Darba tēma: vidējā pirmsskolas vecuma bērnu pamatkustību apguves sekmēšana kustību rotaļās Darba autore: Sanda Markevica Pētījuma mērķis: teorētiski analizēt un praktiski pētīt 4-5 gadi bērnu pamatkustību apguvi kustību rotaļās Darbs sastāv no divām daļām- teorētiskās un empīriskās. Teorētiskajā daļā ir pētīta un analizēta pedagoģiskā un psiholoģiskā literatūra par kustībām, kustību rotaļām to izmantošanu pamatkustību sekmēšanai. 4-5 gadus vecu bērnu vecumposma attīstības raksturojums. Empīriskā daļā tika pētīta bērnu pamatkustību apguves sekmēšana caur kustību rotaļām. Organizēta praktiskā pētījuma darbība, veikta pedagoģiskā novērošana un analizēti pētījuma rezultāti. Pētījuma laikā bērniem tika piedāvātas kustību rotaļas, analizēta kustību rotaļas ietekme uz soļošanas, skriešanas, mešanas, rāpošanas un lēkšanas pamatkustību attīstību 4-5 gadus veciem bērniem. Pētījuma rezultāti liecina, ka šajā vecumposmā skriešana, lēkšana, rāpošana ir apgūta visiem pētījumā iesaistītiem bērniem. Savukārt regulāri piedāvājot un organizējot kustību rotaļas, kā arī ievērojot bērnu vecumposma īpatnības, tiek veicinātas soļošanas un mešanas pamatkustību apguve. Darba struktūra: darbs sastāv no 2 nodaļām, secinājumiem, literatūras saraksta, pielikumiem. Darba apjoms: 41 lpp - darbā iekļauts: 3 tabulas, 9 attēli, 7 pielikumi, darbā izmantoti 57 literatūras avoti ( 48 latviešu valodā un 9 svešvalodā). Atslēgas vārdi: pirmsskolēns, kustības, pamatkustības, rotaļas, kustību rotaļas.

Theme of work: Basic movement skill learning improvement through movement games in preschool children Author of work: Sanda Markevica The aim of the research: theoretically analyse and practically study 4-5 years of learning basic movements of children in motion games. The work consists of two parts, theoretical and empirical. The author of work was studying and analysing the pedagogical and psychological literature about children`s movements, movement games and their usage for developing basic moving skills. As well as, the author of the work examined the characterization of the development of the age of 4-5 years old children. The promotion of the acquisition of children`s basic abilities were investigated in the empirical part. The author organized practical work, carried out pedagogical observation and analysed the results of the research. During the studies, 4-5 years old children took part in different kind of action/movement games and the effect on the development of basic skills as walking, running, throwing, crawling, jumping was analysed. The results of study showed that, at this age, running, walking, crawling has been developed for all children involved in the study. On the other hand, regularly offering and organizing movement games, as well as taking into account the special features of the age of children, the acquisition of the basic skills of jumping and throwing was promoted. The structure of work: the work consists of two chapters, conclusions, the list of used literature and attachments. The work contains 41 pages, the following things: 3 tables, 9 images, 7 attachments, and sources of literature 57 in Latvian 48 and in other 9 foreign languages. Keywords: pre-school child, movements, basic movements, games.
Basic movement skill learning improvement through movement games in preschool children
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; pirmsskolēns; kustības; pamatkustības; rotaļas; kustību rotaļas