Darba slodzes ietekme uz farmaceitu darbspējām - Andrejeva, Marija (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darbā analizēta darba slodzes ietekme uz farmaceita darbspējām. Darbaspējas ir būtisks cilvēka stāvoklis, kas nosaka iespējamās fizioloģiskās un psiholoģiskās organisma funkcijas, raksturojot personas darba kvalitāti darba laikā. Darbs sastāv no 3 daļām. Pirmajā daļā – analizēta pieejamā literatūra par pētāmo tēmu, otrajā – aprakstītas darbā pielietotās pētījuma metodes, trešajā – rezultātu apkopojums un rezultātu iztirzājums. Rezultātā iegūts, ka aptiekas darbinieki ikdienā pakļauti, galvenokārt, ergonomiskiem un psihoemocionāliem riskiem, kas ilgstoši iedarbojoties uz strādājošo organismu var izraisīt arodslimības. Izstrādātie preventīvie pasākumi vērsti uz fiziskās atslodzes vingrinājumiem un kāju atslodzes vingrinājumiem. Atslēgvārdi: farmaceits, darba slodze, darbspējas, ergonomika, psihoemocionāls stress

The Master thesis contains an analysis of the impact of workload on pharmacists workability. It is an essential component of a person’s life that determines possible physiological and psychological functions of an organism defining the quality of work. The thesis consists of 3 parts. The first part is devoted to an analysis of literature on the research theme, the second part provides the description of used investigation methods, the third part reflects collected results and a discussion. In conclusion, work staff daily undergoing physiological and psychological risks that may contribute various occupational illnesses and diseases. There are developed preventive measure that are directed to relief physical exercises. Keywords: pharmacist, workload, workability, ergonomics, psycho-emotional stress.
The workload impact on pharmacist's work ability
Keywords: Farmācija