Virtuālo komandu snieguma uzlabošanas iespējas. - Bodnieks, Egijs (Latvijas Universitāte, 2019)
Globālās tendences parāda, ka, ņemot vērā globalizācijas ietekmi, kā arī informācijas un komunikācijas tehnoloģiju attīstību un pieejamību, aizvien pieaug virtuālā darba popularitāte. Organizācijas aktīvi apgūst virtuālā darba priekšrocības, lai neatkarīgi no ģeogrāfiskās atrašanās vietas neierobežoti piesaistītu talantīgu darbaspēku, samazinātu izmaksas un paplašinātu savu darbību globālajā tirgū. Tomēr, veidojot virtuālas komandas, kuru savstarpējā sadarbība balstās komunikācijā ar datora starpniecību, ir būtiski novērtēt virtualitātes ietekmi uz komandas sniegumu. Šī pētījuma mērķis ir, pamatojoties uz zinātniskās literatūras analīzi, kā arī šī pētījuma ietvaros veiktā eksperimenta un aptaujas rezultātiem, novērtēt uzdevumu savstarpējās atkarības un virtualitātes pakāpes ietekmi uz komandas darba rezultātiem. Eksperimentā piedalījās 40 trīs cilvēku komandas, kuras iedalījās četru dažādu nosacījumu komandās ar atšķirīgām virtualitātes un savstarpējās atkarības pakāpēm. Pētījuma rezultāti statistiski nozīmīgi apstiprināja, ka tradicionālajām komandām vidēji ir labāki darba rezultāti nekā virtuālajām komandām, bet komandas ar zemu savstarpēju atkarību uzdevumu paveic vidēji ātrāk un kvalitatīvāk, savukārt starp virtuālo un tradicionālo komandu dalībniekiem neatšķīrās vērtējumi par apgalvojumiem, kas saistīti ar komandas darbam nepieciešamo zināšanu, prasmju un spēju, nozīmīgumu, t.i., gan virtuālo, gan tradicionālo komandu dalībnieki atzina, ka komandas dalībnieku komunikācijas un sadarbošanās zināšanas, prasmes un spējas ir svarīgas neatkarīgi no komandas virtualitātes pakāpes. Pētījuma rezultātā iegūtie secinājumi papildina pētniecisko bāzi par virtuālo komandu sniegumu, savukārt autoru izstrādātos priekšlikumus organizāciju līderi un personālvadības profesionāļi var lietot efektīvākai darba organizācijai uzņēmumos.

Taking into consideration the impact of globalization, as well as the development and accessibility of information and communication technologies, worldwide tendencies indicate that popularity of virtual teams is ever-growing. Making a good use of virtual team advantages, companies are able to more successfully attract skilled and talented workforce, decrease expenses, and expand their operations in the global market, no matter where are workers working from. However, forming teams of virtual workers, whose mutual cooperation depends on computer-mediated communication, it is crucial to estimate the impact of virtual environment on team’s performance. Based on the analysis of scientific literature, as well as the findings of the experiment and the survey that were carried out within this particular research, the research aim is as follows: to evaluate the impact of task interdependence and level of virtuality on team's performance. Altogether, 40 teams, consisting of 3 members, participated in the experiment. The teams were divided into 4 groups, depending on different variables in terms of virtuality and task interdependence. The most significant finding was the one that confirmed efficiency of traditional teams – on average, they had better work results than virtual teams. On average, teams with lower interdependence are able to carry out task quicker and of better quality. Conversely, among virtual and traditional teams’ evaluations on assertions that are connected to knowledge, skills, and abilities required for working in team, opinions were similar – both traditional and virtual teams agreed that team members’ knowledge of communication and cooperation are important, regardless of level of virtuality. Conclusions that are drawn in the research are a great addition to resources on efficiency of virtual teams, whereas the authors’ developed proposals can be used by leaders and HR specialists in the companies, in order to maintain efficient work organization within the companies.
Opportunities for Improving Virtual Team Performance.
Keywords: Vadībzinātne; Virtuālās komandas; Virtualitātes līmenis; Savstarpējā atkarība; Datorizēta komunikācija