Zemnieku paaudžu pēctecība gaļas liellopu saimniecībās Latvijā - Līkanse, Dace (Latvijas Universitāte, 2013)
Pētījuma „Zemnieku paaudžu pēctecība gaļas liellopu saimniecībās Latvijā“ mērķis ir izpētīt zemnieku paaudžu pēctecības procesu gaļas liellopu saimniecībās Latvijā no sociālā konstruktīvisma perspektīvas, un, balstoties uz izpēti, izvērtēt lauksaimniecības politikas atbalsta pasākumus pēctecības veicināšanai. Darbā izmantotas kvalitatīvās pētījuma metodes – daļēji strukturētās intervijas ar gaļas liellopu saimniecību jaunāko un vecāko paaudzi. Pētījumā iegūtie dati analizēti izmantojot konstruktīvisma pieejā balstīto datos pamatoto teoriju. Rezultāti parāda zemnieku paaudžu pēctecību kā kompleksu, vecākās un jaunākās paaudzes mijiedarbībā konstruētu procesu, kas ietver sociālo, ekonomisko, politisko un vides kontekstu. Rezultāti ļāvuši izstrādāt arī rekomendācijas zemnieku paaudžu pēctecības vides veicināšanai valstī.

The aim ot the master thesis „Farm succession in beef cattle farming in Latvia” is to investigate the process of farm succession in beef cattle farming in Latvia from perspective of social constructivism. The additional task is to evaluate support measures of agricultural policy for the succession promotion. The study is based on qualitative research methods: semi – structured interviews with beef cattle farming both younger and older generations. The findings were analyzed using the grounded theory based on constructivism approach. The study results reflect farm succession as complex process, based on interaction between both younger and older generation. Farm succession analysis include social, economic, political and environmental context. The data obtained allow to develop recommendation for promotion of farm succession in Latvia.
Farm succession in beef cattle farming in Latvia
Keywords: Socioloģija