Šķēršļi sociālo pakalpojumu pieejamības nodrošināšanā nosacīti notiesātām personām - Liepa, Liene (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba „Šķēršļi sociālo pakalpojumu pieejamības nodrošināšanā nosacīti notiesātām personām” mērķis ir noskaidrot šķēršļus sociālo pakalpojumu pieejamības nodrošināšanā nosacīti notiesātām personām. Nosacīti notiesātas personas ir Valsts probācijas dienesta klienti, kuri izcieš sodu nosacīti. Trūkst uz pētījumiem balstītas informācijas par sociālo pakalpojumu pieejamību nosacīti notiesātām personām. Latvijā nav veikti pētījumi maģistra darba līmenī par sociālo pakalpojumu nodrošināšanu nosacīti notiesātām personām un šķēršļiem to saņemšanā. Maģistra darba ietvaros tika izvirzīti sekojoši uzdevumi: (1) noskaidrot sociālo pakalpojumu nepieciešamību nosacīti notiesātām personām; (2) institūciju lomu sociālo pakalpojumu pieejamības nodrošināšanā; (3) izpētīt šķēršļus sociālo pakalpojumu pieejamības nodrošināšanā nosacīti notiesātām personām. Izvēlētās pamata teorijas ir pēc sociālā darba pētnieka M. Peina sistēmteorija, tāpēc, ka tā ļauj kompleksi analizēt dažādu pakalpojumu sniedzēju un klientu mijiedarbību. Sociālā konstruktīvisma teorija, kas ļauj izskaidrot iespējamo stigmatizāciju, jo tā pēta sociālo darbu mijiedarbībā, starp klientu un profesionāļiem pakalpojumu nodrošināšanā. Pakalpojumu sistēma nosacīti notiesātām personām dod sociālo drošību un neveicina risku veikt atkārtotu likumpārkāpumu. Metodoloģija paredz izmantot kvalitatīvo pieeju veicot daļēji strukturētas intervijas ar nosacīti notiesātām personām, sociālā dienesta sociālā darba speciālistiem, Valsts probācijas dienesta, un Nodarbinātības valsts aģentūras speciālistiem. Autore secina, ka nosacīti notiesātām personām netiek nodrošināta pakalpojumu pieejamība, lai nodrošinātu nosacīti notiesāto personu funkcionēšanu un integrāciju sabiedrībā. Nosacīti notiesāto personu mijiedarbībā ar apkārtējām sistēmām redzama problemātika un šķēršļi, kas negatīvi ietekmē sociālo pakalpojumu pieejamības nodrošināšanu. Šķēršļi sociālo pakalpojumu nodrošināšanā rada būtiskas problēmas nosacīti notiesāto personu integrācijai sabiedrībā un mazina iespējas nosacīti notiesātām personām dzīvot likuma paklausīgu dzīvi atbilstoši sabiedrībā pieņemtajām normām. Atslēgas vārdi: Sociālie pakalpojumi, pakalpojumu pieejamība, nosacīti notiesātas personas.

Objective of the Master’s Thesis "Barriers to social services availability for conditionally sentenced persons” is to identify the barriers that prevent conditionally sentenced persons access to social services. Conditionally sentenced person is the client of State Probation Service who is serving a sentence conditionally. There is a lack of research based information about access to social services for conditionally sentenced persons. There is no research done in Master’s Thesis level about social service availability for conditionally sentenced persons and obsticles in their accessabilityin Latvia. In the Master’s Thesis following tasks were brought forward: (1) understand the necessity of social services for conditionally sentenced persons (2) instituion role in providing accessability of social services (3) study obsticles for accessability of social services for conditionally sentenced persons. The chosen base theory is social service researcher M.Payne’s systems theory, because it allows complex analysis of various service provider and client interactions. Social constructive theory helps to explain the potential stigma, because it explores the work of social interaction between the client and professionals that provides services. The service system for conditionally sentenced persons offers them social security and reduces the risk of re-offending. The methodology requires the use of a qualitative approach through semi-structured interviews with conditionally sentenced persons, social service workers, the National Probation Service and the State Employment Agency professionals. The Author concludes that the conditionally sentenced persons are not provided with the necessary services to provide their functioning and integration into society. There are visible problems and barriers for conditionally sentenced persons to interact with surrounding systems that have a negative impact on access to social services. Barriers to provide social services poses significant challenges for conditionally sentenced person to integrate into society and reduce the possibility for conditionally sentenced persons to live law-abiding lives in accordance with socially accepted norms. Key words: Social services, availability of services, conditionally sentenced persons.
Barriers to social services availability for conditionally sentences persons
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija