Šizofrēnijas pacientu aprūpe piespiedu medikamentozas ārstēšanas laikā stacionārā - Rose, Margarita (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma ir “Šizofrēnijas pacientu aprūpe piespiedu medikamentozas ārstēšanas laikā stacionārā”. Tēmas aktualitāti pamato tas, ka šizofrēnija skar aptuveni 1% pasaules iedzīvotāju. Slimība ir saistīta ar ievērojamu psihosociālu pasliktināšanos. Lielākā daļa cilvēku, kuriem attīstās šizofrēnija, nevar atgriezties darbā vai pabeigt studijas, kā arī nevar izveidot normālu sociālo mijiedarbību. Pēdējos gados pieejamās ārstēšanas metodes samazina šīs ciešanas, bet vēl daļai pacientu nepieciešama pastāvīga palīdzība. Darba mērķis bja noskaidrot šizofrēnijas pacientu aprūpi piespiedu medikamentozas ārstēšanas laikā stacionārā. Pētniecības uzdevumi ir sekojoši. Bija nepieciešams iepazīties ar literatūru par aprūpes procesu pacientiem ar šizofrēniju stacionārā, veikt intervijas ar psihoneiroloģiskās slimnīcas medicīnas māsām, lai noskaidrotu šizofrēnijas pacientu aprūpi piespiedu medikamentozas ārstēšanas laikā stacionārā. Darba nobeigumā tika apkopot pētījumā iegūtie rezultāti, un pamatojoties uz tiem tika izdarīti secinājumi un ieteikti priekšlikumi. Pētījuma jautājums: Kāda ir šizofrēnijas pacientu aprūpe piespiedu medikamentozas ārstēšanas laikā stacionārā? Pētījuma gaitā tika izmantota analītiskā pētījuma metode un kvalitatīvā pētījuma metode – intervijas. Pētījuma rezultāti atklāja faktu, ka aprūpējot šizofrēnijas pacientus piespiedu medikamentozas ārstēšanas laikā stacionārā, pacienta nevēlēšānas sadarboties un slimības noliegšana ir vislielākās grūtības, ar ko nākas saskarties māsām. Atslēgvārdi: Pacienti, pacienti ar šizofrēniju, aprūpe, māsas, medikamentozā ārstēšana, piespiedu ārstēšana.

The Bachelor topic of the work is “Inpatient care of patients with schizophrenia during involuntary medical treatment”. The topicality of the topic is justified by the fact that schizophrenia affects about 1% of the world's population. The disease is associated with significant psychosocial deterioration. Most people who develop schizophrenia cannot return to work or complete their studies, nor can they establish normal social interactions. The treatments available in recent years alleviate this suffering, but still some patients need constant help. The aim of the study was to find out the care of patients with schizophrenia during involuntary inpatient treatment. The research tasks are as follows. It was necessary to get acquainted with the literature on the care process in patients with schizophrenia in the hospital, to conduct interviews with the nurses of the psychoneurological hospital in order to find out the care of patients with schizophrenia during involuntary medical treatment. At the end of the work, the results obtained in the study were summarized, and conclusions and suggestions, were made based on them. Research question: What is the care of patients with schizophrenia during involuntary inpatient treatment? In the course of the research the method of analytical research and the method of qualitative research - interviews were used. The results of the study revealed that when patients with schizophrenia are treated during involuntary inpatient treatment, the patients unwillingness to cooperate and the denial of the disease are the biggest difficulties faced by nurses. Keywords: Patients, patients with schizophrenia, care, nurses, medication, involuntary treatment.
Inpatient care of patients with schizophrenia during involuntary medical treatment
Keywords: Medicīna; Pacienti; Pacienti ar šizofrēniju; Aprūpe; Māsas; Medikamentozā ārstēšana