Jaunu molekulāro marķieru identifikācija vairogdziedzera ļaundabīgo audzēju agrīnai diagnostikai - Ducena, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2011)
Darba anotācija Vairogdziedzera mezgli ir bieža atradne pieaugušo populācijā. Lielākā daļa no tiem ir asimptomātiski, taču simptomu trūkums neizslēdz malignitāti. Precīza ļaundabīgo vairogdziedzera audzēju diagnostika joprojām ir neatrisināta problēma. Citoloģiska apirācijas biopsiju izmeklēšana ultrasonogrāfijas kontrolē ir izvēles metode pirms operācijas diagnostikā, taču tā nespēj atšķirt folikulāru adenomu no karcinomas. Jaunu molekulāru biomarķieru identificēšana vairogdziedzera audos, kombinācijā ar citoloģiskajiem izmeklējumiem, dotu iespēju paaugstināt diagnostikas testu precizitāti. Šī promocijas darba pētījumos pierādījām, ka klīniskie riska faktori kombinācijā ar ultrasonoskopiskajām riska pazīmēm un tievās adatas aspirācijas biopsiju atradni ļauj precīzāk atšķirt labdabīgus mezglus no ļaundabīgiem. Mūsu izveidotais multiplais biomarķieru modelis uzlabo diagnostikas testu precizitāti. Atslēgas vārdi: vairogdziedzeris, ultrasonogrāfija, citoloģija, biomarķieri

Summary Thyroid nodular didease is common in adult population. Most of nodules are asymtomatic and discovered incidentally, but, however approximately 10% prove malignancy. The accurate preoperative diagnosis of thyroid cancer is a significant challenge, particulary for tumors with indeterminate cytopathological features. The gold standart evalution for thyroid nodules is ultrasound-guided fine-needle aspiration biopsy, but it has limitations, especially in distinguishing between folicular adenoma carcinoma, therefore identification of new biomarkers could aid in these cases. Our study confirms that combining clinical risk factors with ultrasound malignancy features and fine-needle aspiration biopsy outcomes contibutes more accurate preoperative diagnosis. Our multiple biomarker model, based on six genes, is a promising tool for the development of clinically applicable biomarker assay. Key words: thyroid, malignancy, ultrasound, biomarkers
Search for New Molecular Markers of Thyroid Cancer
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Medicīna un farmācija; Medicīna; Veselības aprūpe