Tumšās tetrādes personības iezīmju un emocionālā intelekta saistības ar emociju regulācijas stratēģijām - Balode, Sindija Stella (Latvijas Universitāte, 2025)
Šī pētījuma mērķis ir izpētīt saistības starp tumšo tetrādi, emocionālo intelektu (EI) un emociju regulācijas stratēģijām (ERS), kā arī EI moderējošo lomu. Pētījumā piedalījās 103 respondenti (31 vīrietis, 72 sievietes). Pašvērtētā EI mērījumam tika izmantota Pašvērtētā EI anketa (Petrides & Furnham, 2006). Spēju EI mērījumam tika izmantots Emociju vadības situāciju tests (Allen et al., 2015), Tumšās tetrādes noteikšanai tika izmantota Īsā tumšās tetrādes skala (Paulhus et al., 2021). ERS mērījumam tika izmantota Emociju regulācijas aptauja (Gross & John, 2003), latviešu valodas adaptācija (Morozova, 2011). Makjavellisms, psihopātija un sadisms negatīvi korelēja ar pašvērtētā EI aspektiem; narcisms – pozitīvi. Tikai psihopātija negatīvi korelēja ar spēju EI emociju vadīšanu. Maladaptīvais ERS negatīvi saistījās ar pašvērtēto EI. Saistības netika atrastas starp adaptīvo ERS un EI; ERS un tumšo tetrādi. EI moderējošo lomu nebija iespējams noskaidrot. Pētījuma rezultātu interpretācija ir ierobežota dažu aptauju zemo Kronbaha alfu dēļ.

The purpose of this study is to investigate the relationships between the dark tetrad, emotional intelligence (EI) and emotion regulation strategies (ERS), as well as the moderating role of EI. The study included 103 respondents (31 men, 72 women). Trait EI Questionnaire (Petrides & Furnham, 2006) was used to measure trait EI. Situational Test of Emotion Management (Allen et al., 2015) was used to measure ability EI, and the Short Dark Tetrad Scale was used to determine the dark tetrad. The Emotion Regulation Questionnaire (Gross & John, 2003), Latvian language adaptation (Morozova, 2011) was used to measure ERS. Machiavellianism, psychopathy and sadism correlated negatively with aspects of trait EI; narcissism – positively. Only psychopathy correlated negatively with ability EI emotion management. Maladaptive ERS was negatively associated with trait EI. No relationships were found between adaptive ERS and EI; ERS and the dark tetrad. The moderating role of EI could not be determined. The interpretation of the results is limited due to the low Cronbach's alphas of some of the questionnaires.
Associations among dark tetrad personality traits, emotional intelligence and emotion regulation strategies
Keywords: Psiholoģija; Tumšā tetrāde; Spēju emocionālais intelekts; Pašvērtētais emocionālais intelekts; Emociju regulācijas stratēģijas; Moderācija