No klīniskā materiāla izdalīto E.coli un Klebsiella Spp. baktēriju jutības noteikšana pret antibakteriālajiem līdzekļiem un to kombinācijām ar ēteriskajām eļļām - Volgina, Marija (Latvijas Universitāte, 2021)
Aktualitāte: Antibakteriālā rezistence ir pasaules mēroga problēma, līdz ar to ir svarīgi meklēt jaunas iespējas infekciju ārstēšanai. Potenciāla alternatīva, iespējams, ir ēteriskās eļļas. Mērķis: Noteikt laboratorijā izdalīto E. coli un Klebsiella sugu jutību pret antibiotikām un ēteriskajām eļļām, izmantojot mikrobioloģisko metodi un statistisko apstrādi. Rezultāti: 242 E. coli un 214 Klebsiella paraugu vidū ESBL producē 7,85% E.coli un 11,21% Klebsiella spp. paraugi. Vislabākā jutība konstatēta pret meropenēmu/imipenēmu, kas atbilstoši ir 99,59% un 99,53%, un vismazākā pret ciprofloksacīnu – Klebsiella spp. – 86,45%, E. coli - 91,74%. No trim pētāmajām eļļām, vislabākā antibakteriāla iedarbība ir Origanum vulgare, bet vismazākā efektivitāte - Rosmarinus officinalis.

SUMMARY The topicality of the research: Antibacterial resistance is a global problem, so it is important to look for new ways to treat infections. The most promising alternatives are essentials oils. Aim of the work: To determine the susceptibility of E. coli and Klebsiella species isolated in the laboratory to antibiotics and essential oils using a microbiological method and statistical treatment. Results: Among 242 E. coli and 214 Klebsiella samples, ESBL produces 7.85% E. coli and 11.21% Klebsiella spp. examples. The best susceptibility was found for meropenem / imipenem, which is 99.59% and 99.53%, respectively, and the lowest for ciprofloxacin, Klebsiella spp. - 86.45%, E. coli - 91.74%. Of the three oils studied, Origanum vulgare showed the most prominent antibacterial activity, while Rosmarinus officinalis had the lowest effifacy.
Detection of activity of antibacterials and their combinations with essential oils on E.coli and Klebsiella spp. isolated from clinical samples
Keywords: Medicīna; Antibakteriāla rezistence; Ēteriskās eļļas; E. coli; Klebsiella