Regresa prasība un subrogācijas tiesība apdrošināšanā. - Šmīdlers, Jānis (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba temats ir “Regresa prasība un subrogācijas tiesība apdrošināšanā”. Regresa prasībai un subrogācijas tiesībai ir būtiska nozīme apdrošināšanas sabiedrību, arī Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja finansiālajam stāvoklim, ļaujot samazināt apdrošināšanas atlīdzību izmaksas, kas ietekmē arī apdrošināšanas prēmiju apmēru. Šo tiesību izmantošana ļauj novērst netaisnu iedzīvošanos uz apdrošinātāja rēķina, neļaujot par zaudējumu izraisīšanu iespējamai atbildīgajai personai izvairīties no zaudējumu atlīdzināšanas vai tiesību aizskartajai personai saņemt atlīdzinājumu dubultā. Ar regresa prasību un subrogācijas tiesību tiek veicināta likumu un sabiedriskās kārtības ievērošana. Taču regresa prasības un subrogācijas tiesības realizēšanā pastāv problēmas, kas var kavēt, ierobežot šīs apdrošinātājam noteiktās tiesības izmantošanu, vai veicināt to piemērošanu neatbilstoši likumdevēja gribai. Darba mērķis ir noskaidrot regresa prasības un subrogācijas tiesības pamatus apdrošināšanā, konstatēt problēmjautājumus realizējot iepriekš nosauktās tiesības, analizēt tiesu praksi par zaudējumu piedziņu no atbildīgajām personām, veikt jēdziena “regresa prasība” un jēdziena “subrogācijas tiesība” analīzi. Darba ietvaros ir veikta normatīvo aktu analīze, noteikti regresa prasības un subrogācijas tiesības izmantošanas pamati, izpētīta jaunākā tiesu prakse un tiesu atziņas, veikta literatūras avotu izpēte.

The title of Bachelor thesis is “Recourse action and subrogation right in Insurance”. For insurance companies and Motor Insurers' Bureau of Latvia, recourse action and subrogation right is important as commerce component allowing to reduce the cost of insurance indemnities, therefore also affecting the rates of insurance premiums. Practicing these rights allows to prevent unjust enrichment at the expense of the insurer by recovering money that was paid out in claims from the person who is responsible for causing damage or prevents one party getting double compensation. Recourse action and subrogation right in Latvia foster public order and a respect for the law. However, there are problems with the recourse action and subrogation right realization that can limit the use of the rights established for the insurer or promote these rights to use in a manner inconsistent with the will of the legislator. The aim of the thesis is to find out the basis for the recourse and subrogation rights in insurance, to identify the problem issues in the use of the recourse action and subrogation rights, to analyze the case law of the recovery of damages from the persons responsible for damages, to carry out the analysis of the term “recourse action” and “subrogation right”. In the thesis an analysis of the laws and regulations has been carried out, by defining the grounds for the use of the right to subrogation, examining the latest case law and judicial findings, analyzing the sources of literature.
Recourse action and subrogation right in Insurance.
Keywords: Juridiskā zinātne; apdrošināšanas tiesības; regresa prasība; subrogācijas tiesība; zaudējumu atlīdzināšana; civiltiesiskā atbildība