Latviešu kultūras dzīve Cēsīs 1919.-1934.g. - Ločmele, Annija (Latvijas Universitāte, 2020)
Pilsētu vēsture Latvijā ir viena no vismazāk apskatītajām un pētītajām tēmām. To pētniecībai līdz šim, galvenokārt, pievērsušies novadpētnieki. Starpkaru perioda laikā par kultūras aktivitāšu tendencēm informācija ir grūti atrodama. Pārsvarā avotos atrodamas galvenās tendences ne tikai Latvijas robežās, bet arī visā Eiropā. Līdz ar to jāpievēršas padziļinātai pētniecībai. Kā pretstatu var pieminēt 1919. – 1934.gadu politiskas vēstures pārbagātību un pieejamību. Bakalaura darba mērķis ir raksturot latviešu kultūras dzīves attīstību Cēsīs laika posmā no 1919. līdz 1934. gadam. Secinājumi norāda, ka Cēsu pilsētas sabiedriskās un kultūras dzīves veidošanā no 1919. – 1934.g. bijusi manāma pozitīva, augšupejoša tendence, ar inteliģences tieksmi bagātināties kultūras novirzienā, neskatoties pat uz ekonomisko krīzi, kas veidojās trīsdesmitajos gados, kā rezultātā palēninot, bet ne apstādinot kultūras attīstību pilsētā. Cēsu sabiedriskās un kultūras dzīves organizēšanā un attīstīšanā nozīmīga loma bija Cēsu pilsētas valdei un tajā darbojošos organizāciju un biedrību darbībai.

City history in Latvia is one of the least overviewed and researched topics. This research, up to this point, has mostly been carried out by local researchers. It is quite challenging to find reliable sources regarding culture and social activities in the interwar period. Most sources show the main trends not only from the culture within the borders of Latvia, but all around Europe and thus requires a significantly deeper research. On the contrary there is an abundance of detailed historical sources of Latvian political history from 1919.-1934. The aim of this thesis is to describe Latvian cultural life and it's development in the city of Cesis from 1919. to 1934. Conclusions show the development of the Cesis city's cultural and social life from 1919. – 1934 has an upwards trend where you can see the intellectuals are trying to enrich their culture in spite of the economic crisis. Though the economic downfall was developing in the thirties, it only slowed down, but didn’t stop the cultural growth. A very large part in the organizing and growth of Cesis city cultural and social life was played by Cesis city administration and many organizations and unions which were a part of it.
Latvian Cultural Life in Cēsis 1919-1934
Keywords: Vēsture; Cēsis; kultūra; biedrības; izglība