Dalība starptautiskajās misijās un operācijās: Latvijas gadījuma analīze - Rudzīte, Līva Emīlija (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba “dalība starptautiskajās misijās un operācijās: Latvijas gadījuma analīze” mērķis ir, analizējot Latvijas kā mazas valsts dalību starptautiskajās NATO, ES un ANO vadītajās misijās un operācijās, identificēt tās galvenos motīvus un interesi piedalīties konkrētajās misijās, vienlaikus noteikt kā ir atīstījusies Latvijas loma starpatutisko operāciju kontekstā. Par galveno pētniecības metodi tiek izmantota gadījuma analīze, kas tiek realizēta, analizējot valsts politikas veidošanas dokumentus, likumus un publikācijas. Darba gaitā tiek identificētas Latvijas vadošās intereses dalībai misijās. Un tika secināts, ka no simboliskas piedalīšanās Latvija ir kļuvusi par būtisku spēlētāju miera uzturēšanas kontekstā.

The aim of the bachelor thesis "Participation in international missions and operations: a case study of Latvia" is, by analysing Latvia's participation as a small state in NATO, EU and UN-led international missions and operations, to identify its main motives and interest in participating in specific missions, while also determining how Latvia's role has evolved in the context of inter-agency operations. The main research method is case study analysis, which is carried out by analysing national policy-making documents, laws and publications. In the course of the work, Latvia's guiding interests in mission participation are identified. And it was concluded that Latvia has evolved from a simple participation to a major player in the peacekeeping context.
Participation in international missions and operations: a case study of Latvia
Keywords: Politikas zinātne; Latvija; maza valsts; miera uzturēšanas misija; intereses