Aizturējuma tiesība civiltiesiskajās un komerctiesiskajās attiecībās - Zandars, Edvijs (Latvijas Universitāte, 2010)
Līdz ar grozījumiem Komerclikumā likumdevējs Latvijas tiesību sistēmā ir ietvēris komersanta aizturējuma tiesību, vienlaikus aktualizējot arī aizturējuma tiesības piemērošanu. Diemžēl aizturējuma tiesības institūta izpratne Latvijas tiesību zinātnē skaidrota ir ļoti maz, līdz ar to rodas problēmas ar tās piemērošanu praksē. Ņemot to vērā, darba autors izvirza mērķi izskaidrot aizturējuma tiesības izpratni atbilstoši mūsdienu privāttiesību tendencēm un rast risinājumu ar komersanta aizturējuma tiesības piemērošanu saistītajai tiesību problemātikai. Darbā autors analizē aizturējuma tiesības institūtu veidojošos elementus un izdara secinājumus par to pareizu piemērojamību, skatoties arī caur ārvalstu tiesību zinātnes prizmu. Vienlaikus autors sniedz priekšlikumus arī komersanta aizturējuma tiesības piemērošanas efektivitātes uzlabošanai.

With the amendments in the Commercial Law, the legislators have included the merchant’s lien, simultaneously actualizing the lien enforcement. Unfortunately, the purpose of lien in the Latvian law science has been explained poorly, thus creating problems in its application in practice. Taking this into account, the author aims to clarify the purpose of lien according with the modern trends of Private Law and to find solutions to the problems related to the application of merchant’s lien. The author analyzes the elements of the lien and draws conclusions about their proper application, looking through the prism of the foreign law science. Meanwhile, the author provides suggestions to increase the efficiency of the merchant’s lien.
Lien in Civil and Commercial Relations
Keywords: Juridiskā zinātne