Soda noteikšanas vispārīgie principi - Giņko, Liene (Latvijas Universitāte, 2011)
Tiesai, nosakot sodu, un prokuroram, sastādot priekšrakstu par sodu, jāņem vērā vairāki faktori: izdarītā noziedzīgā nodarījuma raksturs, radītais kaitējums, vainīgā personība, atbildību mīkstinošie un pastiprinošie apstākļi. Ievērojot iepriekš minētos priekšnoteikumus, tiek nodrošināts tas, ka vainīgajam tiks noteikts viņa izdarītajam noziedzīgajam nodarījumam visatbilstošākais soda veids un mērs. Lai gan jāatzīmē, ka tiesu praksē attiecībā uz soda noteikšanas vispārīgo principu būtību, pastāv atšķirīga interpretācija, kas noved ne tikai pie nevienveidīgas tiesu prakses, bet arī pie neatbilstoša soda piemērošanas vainīgajam. Maģistra darba mērķis ir izpētīt, ko sevī ietver soda noteikšanas vispārīgie principi un kā tie tiek piemēroti tiesu praksē, nosakot vainīgajai personai sodu par tās izdarīto noziedzīgo nodarījumu. Darba rezultātā, analizējot tiesu praksi, juridisko literatūru un ārvalstu krimināllikumos ietverto normatīvo regulējumu, ir izteikti konkrēti priekšlikumi attiecībā uz nepieciešamajiem grozījumiem Krimināllikumā, kā arī sniegti ierosinājumi atbildību mīkstinošo un pastiprinošo apstākļu uzskaitījuma papildināšanai.

The court in determining the penalty and prosecutor in drawing up the statement about the penalty have to take into consideration several factors: the nature of a criminal offence, injury, guilty personality, responsibility palliative and reinforcing conditions. Considering above mentioned conditions is provided that the culprit will be determined with the most appropriate type of action and penalty for his criminal offence. Although it should be noted that in the judicial practice of the penalty for the determination of the general principles of the nature, there is a different interpretation, which leads not only to medley judicial practice, but also to inappropriate penalty. The objective of the master paper is to examine what include the penalty for the determination of the general principles and how it will be applied to the judicial practice in determining the penalty to the culprit for his criminal offence. As a result of the work, analyzing the judicial practice, legal literature and foreign criminal laws are suggested certain proposals for necessary amendments to criminal law, as well as provided suggestions for responsibility palliative and reinforcing conditions supplement.
The general principles for determination of sentence
Keywords: Juridiskā zinātne