Sociālā darba pieejas darbā ar pilngadīgām alkohola atkarīgām personām Siguldas novadā - Kaspiroviča, Jekaterīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba tēma ir „ Sociālā darba pieejas darbā ar pilngadīgām alkohola atkarīgām personām Siguldas novadā”. Darba mērķis ir noskaidrot kādas sociālā darba pieejas tiek izmantotas darbā alkohola atkarīgām personām. Darbā tika analizētas psihosocialā pieeja, motivējošā intervēšana un spēka perspektīvas pieeja. Analīzes dati tika iegūti no 9 daļēji strukturētām intervijām. Sociālā darba pieeju pielietojums darbā ar pilngadīgām alkohola atkarīgām personām, motivējot ārstēt atkarību. Pētījuma rezultātā tika konstatēts, ka Siguldas novada sociālajā dienestā pilngadīgas alkohola atkarīgas personas ir nemotivētas ārstēt atkarību. Sociālo darba pieejas sociālā darbā praksē tiek izmantotas darbā ar šo mērķa grupu, pamatojoties uz sociālo darbinieku zināšanām.

The topic of the master's thesis is "Approaches to social work in dealing with adult alcohol addicts in Sigulda district". The aim of the thesis is to find out what approaches to social work were used in dealing with adult alcohol addicts in the social work. The psychosocial approach, motivational interviewing and the strength perspective approach were analysed in this master’s thesis. Analysis data were obtained from 9 semi-structured interviews. Applying social work approaches to dealing with alcohol addicts is important to motivate this target group to treat their addiction. The study found that adult alcohol addicts have no motivation treat their addiction. Social work approaches in practice are applied in dealing with this target group based on the knowledge of the social worker.
Approaches to social work in dealing with adult alcohol addicts in Sigulda district
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija; Pilngadīgas alkohola atkarīgas personas.; Sociālā darba pieejas.; Adult alcohol addicts.; Social work approaches.