Eiropas Savienības konkurētspēja globālajā ieroču tirgū - Kosarenko, Mariks (Latvijas Universitāte, 2020)
Eiropas Savienības dibināšanas galvenais mērķis, bez šaubām, bija apvienot katras atsevišķās nācijas konkurētspēju un nostiprināt savienības izredzes konkurēt globālajā arēnā. Tā kā šobrīd nepastāv vienotas un visaptverošas sistēmas, kā notekt konkurētspēju tik specifiskā tirgū kā bruņojuma tirgus, un Eiropas Savienības izredzes tajā konkurēt nav acīmredzamas, bakalaura darbs “Eiropas Savienības konkurētspēja globālajā ieroču tirgū” ir izstrādāts ar mērķi izpētīt, kāda ir sakarība starp Eiropas Savienības dalībvalstu aizsardzības budžeta izdevumiem, ikgadējā bruņojuma veltītajai daļai, ieroču eksportu un importu, kā arī kādas izredzes Eiropas Savienībai kā neatkarīgam spēlētājam globālajā ieroču tirgū. Pielietojot uzņēmumu, industriju, nāciju un bloku esošās konkurētspējas noteikšanas metodes, salīdzināt iegūtos datus, lai turpmāk būtu iespējams papildināt eksistējošās konkurētspējas metodes spesifiskajos tirgos un uz piedāvātā pētījuma bāzes noteikt Eiropas Savienības konkurēšanas izredzes. Bakalaura darbs sastāv no ievada, trīs nodaļām, secinājumiem un prekšlikumiem, literatūras saraksta un pielikumiem. Pirmajā daļā tiek apskatīta nacionālās drošības teoretiskā analīze un tiek pievērsta uzmanība konkurētspējas noteikšanai.. Otrajā daļā autors apskata Eiropas Savienības rūpniecības potenciālu un pievērš uzmanību ieroču tirdzniecības ekonomiskajiem rādītājiem, kā arī tiek veikta šo datu analīze. Trešajā daļā tiek analizēta sakarība, starp aizsardzības budžeta izdevumiem, ieroču tirdzniecību, kā arī ieroču eksportu un importu un secināta konkurētspēja globālajā ieroču tirgū.

The main purpose of European Union foundation was, undoubtedly, to unite the competitiveness of each individual nation and to strengthen the Union's chances of competing on the global stage. As there is currently no single and comprehensive framework to measure competitiveness in such a complex market as the arms market, and since the European Union's comparative advantage of competing in it are not obvious, the bachelor's thesis "The European Union's competitiveness in the global arms market" is designed to analyse defense budget spending of European Union Member States', the annual share of armaments, arms exports and imports, and the competitiveness of the European Union as an independent player in the global arms market. Using the existing methods of determining the competitiveness of companies, industries, nations and blocs, compare the obtained data so that in the future it is possible to supplement the existing methods of competitiveness in specific markets and determine the European Union's competitive prospects on the basis of the proposed research. The bachelor's thesis consists of an introduction, three chapters, conclusions and recommendations, bibliography and appendices. The first part deals with the theoretical analysis of national security and focuses on determining competitiveness. The second part examines the potential of the European Union industry and pays attention to the economic indicators of the arms trade, as well as analyzes this data. The third part analyzes the relationship between defense budget spending, arms trade, and arms exports and imports, and concludes on the EU competitiveness at the global arms market.
Competitiveness of European Union in the global arms trade
Keywords: Ekonomika; Nacionālā drošība; Eiropas Savienība; ieroču tirdzniecība; konkurētspēja