Alkohola lietošana pusaudžu vecumā saistībā ar trauksmes sensitivitāti un gaidām par alkohola lietošanas ietekmi - Vaivode, Inga (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot, vai alkohola lietošanas sagaidāmā ietekme (gaidas) un trauksmes sensitivitāte ir saistīta ar alkohola lietošanu pusaudžu vecumā. Pētījumā piedalījās 389 respondenti, no kuriem 61% meitenes. Dalībnieku vecuma amplitūda bija no 12 līdz 18 gadiem ( M = 15,19, SD = 1,74). Agrīnajā pusaudžu vecumposmā piedalījušies 88, vidējā - 204 un vēlīnajā - 97 respondenti. No 389 respondentiem, 25% uzrādīja problemātisku alkohola lietošanu. Pētījumā tika izmantotas trīs aptaujas - Bērnu trauksmes sensitivitātes aptauja (Childhood Anxiety Sensitivity Index, (CASI); Silverman et al., 1999), Alkohola gaidu aptauja - īsā versija pusaudžiem ( The Alcohol Expectancies Questionnaire-Adolescent Brief, AEQ-AB, Stein et al., 2007) un Alkohola lietošanas traucējumu identifikācijas tests (The Alcohol Use Disorders Identification Test, (AUDIT), Babor, Higgins, Biddle, Saunders& Monteiro,1992). Pētījumā noskaidrots, ka pastāv statistiski nozīmīgas pozitīvas saistības starp trauksmes sensitivitāti un alkohola lietošanu pusaudžiem, kā arī pozitīvas alkohola lietošanas gaidas pozitīvi ir saistītas ar alkohola lietošanu. Savukārt negatīvas sociālās uzvedības izmaiņu gaidas ir negatīvi saistītas ar alkohola lietošanu pusaudžu vecumā. Pētījumā secināts, ka vecums, pozitīvas un negatīvas sociālās uzvedības izmaiņu gaidas nozīmīgi prognozē alkohola lietošanu pusaudžiem. Tika atklāts, ka pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības visu mainīgo vidējos rādītājos pa vecumgrupām, taču nepastāv statistiski nozīmīgas atšķirības šo mainīgo saistībās starp trīs pusaudžu vecumgrupām.

The aim of the bachelor thesis was to investigate whether the alcohol expectancies and anxiety sensitivity are related to alcohol use in adolescence. The study involved 389 respondents, 61% of whom were girls. The age range of participants was 12-18 years (M = 15,19, SD = 1,74). There were 88 participants in early adolescence, 204 in middle adolescence and 97 in late adolescence. Of the 389 respondents, 25% reported problematic alcohol use. Three questionnaires were used in the study: the Childhood Anxiety Sensitivity Index (CASI; Silverman et al., 1999), the Alcohol Expectancies Questionnaire-Adolescent Brief (AEQ-AB; Stein et al, 2007) and The Alcohol Use Disorders Identification Test (AUDIT), Babor, Higgins, Biddle, Saunders& Monteiro,1992). The study found that there is a statistically significant positive relationship between anxiety sensitivity and alcohol use in adolescents, and positive alcohol use expectancies are positively related to alcohol use. Conversely, negative expectations of social behaviour change are negatively associated with adolescent alcohol use. The study concludes that age, positive and negative expectations of social behaviour change significantly predict alcohol use in adolescents. It found that there were statistically significant differences in the means of all variables by age group, but no statistically significant differences in the relationships between these variables among the three adolescent age groups.
Adolescent Alcohol Use in Relation to Anxiety Sensitivity and Alcohol Use Expectancies
Keywords: Psiholoģija; alkohola lietošana; trauksmes sensitivitāte; alkohola lietošanas sagaidāmā ietekme; gaidas; pusaudži