Sabiedrības izpratne par hospisa darbības principiem. - Uburģe, Laima (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma: Sabiedrības izpratne par hospisa darbības principiem. Tēmas aktualitāte: Pirms bakalaura rakstīšanas autore jau bija saskarusies ar jautājumiem par hospisu tādēļ nolēma veikt sabiedrības pētījumu, lai uzzinātu vairāk par to cik labi sabiedrība izprot kas ir hospiss un ko tas piedāvā. Pētniecības uzdevumi 1. Pētīt un apkopot literatūru par hospisa pamatdarbību un tā sniegto aprūpi, pakalpojumiem. 2. ⁠Analizēt Džīnas Vatsones Māszinību teoriju. 3.Izstrādāt pētījuma strukturētu instrumentu anketu. 4. Veikt pilotpētījumu 5. ⁠Veikt anketēšanu 6. Apkopot anketas rezultātus un analizēt tos 7. Veikt secinājumus un izstrādāt priekšlikumus Izvirzītā hipotēze: Sabiedrībai ir neliela izpratne par hospisa darbības principiem Pētniecības metode: kvantitatīvā Pētniecības instruments: anonīma anketa Pētījuma rezultāti: Veicot pētījumu tika noskaidrots, ka liela daļa no respondentiem zina kas ir hospiss, bet īsti nezin ko hospiss piedāvā un kur ir iespēja saņemt hospiss piedāvātos pakalpojumus. Tika atklāts, ka sabiedrība labprāt uzzinātu vairāk par hospisu un atzīst, ka ir nepietiekami informēta.

Topic of bachelor’s thesis: Society knowledge about principles of hospice care. Relevance of the topic: Before bachelor's thesis author already got asked questions about hospice. That’s why author decided to do society research to find out more about how much society knows about what hospice is and what hospice does. Research tasks: 1. To study and gather literature about hospice care meaning and principles of hospice care. 2. Analyse Jean Watson nursing theory 3. Create research instrument survey 4. Do pilot research 5. Do surveys 5. Gather and analyse research results 6. Draw conclusions and make suggestions Research hypothesis: Society is little knowledge about principles of hospice care Research method: quantitative research Research tool: anonymous survey Results of the study: Doing the research author found out that big part of respondents knows what hospice is but doesn’t really know what hospice offer and where is possibility to get hospice care. Research shows that society would be glad to find out more about hospice and acknowledge that doesn’t know much about the topic.
Society knowledge about principles of hospice care.
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Hospiss; Sabiedrība; Darbības principi; Aprūpe