Morālās panikas diskurss 20.gs. 70.-80.gadu presē: Jura Blaumaņa publikāciju analīze - Buholcs, Jānis (Latvijas Universitāte, 2006)
Maģistra darbā „Morālās panikas diskurss 20. gs. 70.–80. gadu presē: Jura Blaumaņa publikāciju analīze” analizēta žurnālista J. Blaumaņa publicistika stagnācijas laikā presē vērojamās morālās panikas kontekstā. Darba teorētiskajā daļā izklāstīta morālās panikas teorija, ideoloģijas un populārās kultūras attiecības, kā arī sodīšanas un nozieguma teorijas. Empīriskajā daļā, izmantojot tiesas zāles koncepciju un kritiskās diskursa analīzes pieeju, atklātas J. Blaumaņa diskursa īpatnības, vadot meditēto tiesas sēdi, ar kuras palīdzību simboliski tiek atjaunota sociālā kārtība. Kriminālajai tematikai veltīto publikāciju pieaugums, kā arī auditorijas iesaistīšanās skaidrota morālās panikas kontekstā. Atslēgvārdi: „Padomju Jaunatne”, Juris Blaumanis, morālā panika, preses diskurss, stagnācija, sods, ideoloģija, noziedzība

Master’s paper under the headline “Discourse of Moral Panics in 1970s-80s Press: Case of Juris Blaumanis’ Publications” analyses journalist J. Blaumanis’ publications in order to reveal moral panics manifestations and praxes during the stagnation era. Paper’s theoretical part holds theories on moral panics, account of relationship between ideology and popular culture as well as theories on crime and punishment. In empirical part I use critical discourse analysis and court room concept to reveal Blaumanis’ discourse praxis and role of each actor in the court room, witch symbolically restores social order. The emergence of criminal stories and activity of audience is explained as display of moral panics. Keywords: newspaper “Padomju Jaunatne” (The Soviet Youth) Juris Blaumanis, moral panics, press discourse, stagnation, punishment, ideology, crime
Discourse of Moral Panics in 1970s-80s Press: Case of Juris Blaumanis’ Publications
Keywords: Komunikācijas zinātne