Sistēmdinamikas pielietošana vides kvalitātes modelēšanā: Engures ezera piemērs - Zariņš, Mārcis (Latvijas Universitāte, 2013)
Sistēmdinamikas un konceptuālo modeļu pielietošana ekoloģisko procesu modelēšanā ir jauns pētījumu virziens, kas līdz šim ir maz pētīts. Ilgtermiņa ekoloģisko pētījumu datus var kvalitatīvi pielietot modelēšanas procesos. Viens no šī pētījuma mērķiem ir apzināt datus, kas nepieciešami, lai vispusīgi atspoguļotu ekosistēmas kvalitāti un to ietekmējošo faktoru savstarpējo mijiedarbību. Pētījuma gaitā ir apzinātas piemērotākās sistēmdinamikas metodes ekosistēmu stāvokļa modelēšanā, kā arī izveidots apakšmodelis „Putni Engures ezerā”, kas atspoguļo putnu populāciju ietekmējošos faktorus un atspoguļo iespējamos to attīstības scenārijus nākotnē. Pētījuma rezultātā ir apzināti pētījumu virzieni, kuri nepieciešami precīzāku datu iegūšanai, lai attīstītu sistēmdinamikas pielietošanu vides zinātnē un ekosistēmu modelēšanā. Darba apjoms ir 72 lapaspuses. Atslēgas vārdi: sistēmdinamikas modelēšana, konceptuālie modeļi, ekoreģionu modelēšana, ilgtermiņa ekoloģiskie pētījumi.

System dynamic and conceptual models for ecological process modeling aren’t much studied. Data of long term ecological research could be used for modeling of various ecological processes. One of the aims of this study is to gather information about required data for modeling of ecosystem quality and interactions between influencing factors. In the MSc study the best methods for system dynamic modeling of ecosystems are evaluated and a sub model of Lake Engure ecosystem “Birds in Lake Engure” were developed which displays bird population state in region and character of its changes. One of the results is the study of research fields, which are necessary for elaboration of cenotical and ecosystem modeling. The amount of work is 72 pages. Keywords: system dynamic modelling, conceptual models, ecoregion modeling, long-term ecological research.
Systemdynamic modeling for environmental quality. Case study of lake Engure
Keywords: Vides zinātne