Kontrolētas dedzināšanas ietekme uz augsnes bruņērču (Acari:Oribatida) sugu sabiedrībām priežu mētrājā, aizsargājamo ainavu apvidū "Ādaži" - Šķērstiņa, Rebeka (Latvijas Universitāte, 2018)
Bruņērces līdz šim ir maz izmantotas sukcesiju pētījumos un zināšanas par augsnes faunas un bruņērču atbildes reakcijām uz dažādiem traucējumiem ir ierobežotas, taču to relatīvi lēnais dzīves cikls un plašā izplatība tās padara par efektīviem ilgtermiņa bioindikatoriem, kas var liecināt par degšanas ietekmes smagumu. Darba mērķis ir noskaidrot kontrolētas dedzināšanas ietekmi uz augsnes bruņērču sabiedrībām, zemsedzi un augsnes parametriem priežu mētrājā. Augsnes paraugi ievākti pirms un 16 dienas pēc kontrolētas dedzināšanas. Pēc degšanas bruņērču indivīdu skaits samazinājies par 93% un sugu skaits par 77%. Izmaiņas ietekmē degšanas ietekmes smagums. Pēc traucējuma eudominējošs taksons ir Suctobelbella spp., dominē Tectocepheus velatus. Degšana rada būtiskas izmaiņas veģetācijas segumā. Nav konstatētas būtiskas abiotisko faktoru izmaiņas.

Effects of prescribed burning on soil mite (Acari: Oribatida) communities in a Scots pine forest in the protected landscape area "Ādaži". So far Oribatid mites have been rarely used in succession research and knowledge about the soil fauna and oribatid mites responses to various disturbances are limited, but their relatively slow life cycle and wide distribution make them efficient long-term bioindicators, that can indicate the power of fire disturbance. The aim of this study is to determine the effect of prescribed burning on soil oribatid mite communities, ground vegetation and soil parameters in a pine Scots pine forest. Soil samples were collected just before the prescribed burning and 16 days later. After the burning, the total number of oribatid mites decreases by 93%, but the number of species by 77%. The changes are influenced by fire severity. Suctobelbella spp. are eudominant and Tectocepheus velatus is a dominant species after the burn. Fire causes significant changes in the vegetation cover. No significant changes in abiotic factors have been found.
Effects of prescribed burning on soil mite (Acari:Oribatida) communities in a Scots pine forest in the protected landscape area "Ādaži"
Keywords: Bioloģija; Oribatida; degšana; augsnes parametri; mezofauna; degšanas ietekmes smagums