Klimata izmaiņu un antropogēnā ietekme uz veģetāciju Bricu ezera apkārtnē pēdējo 10 000 gadu laikā - Jaunzeme, Ermelinda (Latvijas Universitāte, 2025)
Jaunzeme, E. Klimata izmaiņu un antropogēnā ietekme uz veģetāciju Bricu ezera apkārtnē pēdējo 10 000 gadu laikā. Bakalaura darbs. Rīga, Latvijas Universitāte, Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultāte, 2025. Bakalaura darba mērķis ir rekonstruēt veģetācijas attīstības dinamiku Bricu ezera apkārtnē pēdējo 10 000 gadu laikā, analizējot klimata pārmaiņu un cilvēka darbības ietekmi uz ainavas pārveidi. Pētījumā izmantoti Bricu ezera nogulumi, kas analizēti ar sporu – putekšņu analīzes metodi. Balstoties uz pieciem radioaktīvā oglekļa datējumiem, izstrādāts dziļuma – vecuma modelis. Rezultātā izdalītas trīs galvenās veģetācijas izmaiņu zonas, kur pirmā zona aptver periodu no 10 530. līdz 8 700. kalibrētajam gadam pirms mūsdienām (kal.g.p.m.), otrā zona no 8 700. līdz 3 800. kal.g.p.m., un trešā pēdējos 3 800 gadus. Sporu – putekšņu rezultāti norāda uz būtiskām veģetācijas pārmaiņām, kas korelē ar klimatiskajām izmaiņām. Kopumā, ainavā dominējuši meži, bet ap 2100. kal.g.p.m. sākas cilvēka ietekme, ko apliecina lauksaimniecības kultūru – rudzu (Secale cereale), auzu (Avena) un kviešu (Triticum) putekšņu parādīšanās un pieaugums. Atslēgas vārdi: putekšņi, ezera nogulumi, paleoekoloģija, veģetācija, klimats, cilvēka ietekme

Jaunzeme, E. Climate change and anthropogenic impact on vegetation around Lake Brici during the last 10 000 years. Bachelor thesis. Riga, University of Latvia, Faculty of Science and Technology, 2025. The aim of this bachelor thesis is to reconstruct the dynamics of development in the surroundings of Lake Brici over the last 10 000 years, with a particular focus on the impact of climate change and human activity on landscape transformation. The study is based on sediment samples from Lake Brici, analysed using pollen analysis. An age-depth model was developed based on five radiocarbon dates. The results reveal three main zones of vegetation change: the first spands the period from 10 530 to 8 700 calibrated years before the present (cal yr BP), the second from 8 700 to 3 800 cal yr BP, and the third covers the last 3 800 years. Pollen results reveal significant vegetation changes that correspond with climatic shifts. Throughout most of the studied period, the landscape was dominated by forest vegetation. However, around 2 100 cal yr BP, evidence of human activity emreged, marked by an increase in the presence of cultivated plant pollen – rye (Secale cereale), oat (Avena), and wheat (Triticum). Key words: pollen, lake sediments, paleoecology, vegetation, climate, human impact
Climate change and anthropogenic impact on vegetation around Lake Brici during the last 10 000 years
Keywords: Ģeoloģija; putekšņi; ezera nogulumi; paleoekoloģija; veģetācija; klimats