Valsts robežšķērsošanas vietas slēgšanas un psiholoģiskās iedarbības skaņu ierīču izmantošanas problemātika neizraidīšanas principa skatījumā - Voiciša, Hannelora (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbā tiek apskatīts, kā sākās migrācijas krīze uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, un kā uz to reaģēja Latvija, pieņemot un grozot vairākus Ministru kabineta rīkojumus, un veicot grozījumu Latvijas Republikas valsts robežas likumā. Galvenokārt, tiks analizēts, vai robežšķērsošanas vietas “Silene” darbības apturēšanu un atļauja Valsts robežsardzei izmantot arī tādus speciālos līdzekļus kā psiholoģiskās iedarbības skaņu ierīces atļauj Latvijai joprojām ievērot neizraidīšanas principu un tiesību aktus kā Ženēvas konvenciju, Kvalificēšanas direktīvu, Atgriešanas direktīvu, Direktīvu par procedūrām, Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 3.pantu un 4.protokola 4.pantu, un Šengenas Robežu kodekss.

The bachelor thesis examines how the migration crisis at the Latvia-Belarus border began, and how did Latvia reacted to it by adopting and amending severeal Cabinet of Ministers Republic of Latvia and amending the Law on the State Border of the Republic of Latvia. Mainly, it will be analysed whether the suspension of the operation of the border crossing point “Silene” and the permission for the State Border Guards to use also such special means as sound devices of psychological impact allow Latvia to continue to comply with the principle of non-refoulement and legislation sush as the Geneva Convention, the Qualification Directive, the Return Directive, the Directive on Procedures, Article 3 and Article 4 of Protocol No. 4 of the European Convention on Human Rights, and the Schengen Borders Code.
The issue of the closure of the state border crossing point and the use of psychological impact sound devices from the point of view of the principle of non-refoulement
Keywords: Juridiskā zinātne; migrantu krīze uz Latvijas-Baltkrievijas robežas; robežšķērsošanas vieta “Silene”; psiholoģiskās iedarbības skaņu ierīces; neizraidīšanas princips