Maza diametra skujkoku celmu uzņēmība pret Heterobasidion annosum s.l. bazīdījsporu infekciju dažādos gada laikos - Ēberliņa, Anete (Latvijas Universitāte, 2014)
Lai novērtētu maza diametra skujkoku celmu uzņēmību pret H. annosum s.l. bazīdijsporu infekciju dažādos gada laikos, apsekotas 7 audzes Vidusdaugavas mežsaimniecībā, kurās 2013. gada martā un jūlijā veiktas sastāva kopšanas cirtes. Celmu ripas tika analizētas pēc 3 – 5 mēnešiem. Pēc tam tika novērtēta H. annosum s.l. un P. gigantea sastopamība maza diametra priežu un egļu celmos. Egļu celmi bija uzņēmīgāki pret H. annosum s.l. infekciju, nekā priežu celmi, savukārt priežu celmi bija uzņēmīgāki pret P. gigantea infekciju. Novērota statistiski būtiska lineāri pozitīva korelācija starp ar H. annosum s.l. inficēto egļu celmu īpatsvaru un diametru. Turpmākajā darbā paredzēts analizēt H. annosum s.l. un P. gigantea infekcijas attīstību maza diametra skujkoku celmos rudens un ziemas mēnešos.

In order to evaluate the susceptibility of small diameter conifer stumps to basidiospore infection of H. annosum s.l. at a different seasons, we inspected 7 stands in Vidusdaugavas forestry where precommercial thinnings were made in March and July. Discs of stumps were analysed after 3 to 5 months. Then the incendence of H. annosum s.l. and P. gigantea was evaluated in small diameter pine and spruce stumps. Spruce stumps were more susceptible to H. annosum s.l. infection than pine stumps, however pine stumps were more susceptible to P. gigantea infection. Statistically positive correlation was observed between proportion of stumps infected with H. annosum s.l. and diameter of a stump. In further work it is planned to analyse H. annosum s.l. and P. gigantea infection in small diameter conifer stumps in months of autumn and winter.
Susceptibility of small diameter conifer stumps against basidiospore infection of Heterobasidion annosum s.l. in different seasons
Keywords: Bioloģija