Daļēji ar stronciju aizvietotu hidroksil-peroksiapatītu analītiska raksturošana un antibakteriālo īpašību izpēte - Valkovska, Valda (Latvijas Universitāte, 2018)
Daļēji ar stronciju aizvietotu hidroksil-peroksiapatītu analītiska raksturošana un antibakteriālo īpašību izpēte. Valkovska V., darba vadītāja docente, Dr. chem. Osīte A. Maģistra darbs, 72 lappuses, 26 attēli, 15 tabulas, 126 literatūras avoti, 8 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā ir apkopota informācija par hidroksilapatītu un hidroksil-peroksiapatītu iegūšanu, fizikālajām un ķīmiskajām īpašībām, izmantošanu, analīzes metodēm, kalcija fosfātu biomateriālu mikrobioloģiskajām īpašībām, to antibakteriālās aktivitātes un toksicitātes novērtēšanu, stabilo izotopu sastāvu bioloģiskajā apatītā. Eksperimentālajā daļā veiktas kalcija hidroksilapatīta un daļēji ar stronciju aizvietotu hidroksilapatītu sintēzes, izmantojot nogulsnēšanas metodi. Hidroksilapatīti hidrotermiski apstrādāti ūdeņraža peroksīda šķīduma klātbūtnē. Kvantitatīvā sastāva noteikšanai izmantota rentgenfluorescences spektrometrija un permanganatometrija. Apatīti raksturoti ar pulvera rentgendifraktometriju, izotopu attiecību masspektrometriju, Furjē transformācijas infrasarkano spektroskopiju un Ramana spektroskopiju. Antibakteriālā aktivitāte noteikta izmantojot Staphylococcus aureus un Pseudomonas aeruginosa baktērijas ar mikroatšķaidījuma metodi. HIDROKSIL-PEROKSIAPATĪTI, STAPHYLOCOCCUS AUREUS, PSEUDOMONAS AERUGINOSA, IZOTOPU ATTIECĪBU MASSPEKTROMETRIJA, PULVERA RENTGENDIFRAKTOMETRIJA, FURJĒ TRANSFORMĀCIJAS INFRASARKANĀ SPEKTROSKOPIJA, RAMANA SPEKTROSKOPIJA.

Analytical characterization and investigation of antibacterial properties of partially substituted strontium hydroxy-peroxyapatite. Valkovska V., supervisor docent, Dr. chem. Osīte A. Master’s thesis, 72 pages, 26 figures, 15 tables, 126 literature references, 8 appendices. In Latvian. The research contains the information about obtaining, physical and chemical properties, application, analysis methods of hydroxyapatites and hydroxy-peroxyapatites, microbiological properties of calcium phosphate biomaterials, their antibacterial activity and toxicity assessment, stable isotope composition of biological apatite. Calcium hydroxyapatite and partially substituted strontium hydroxyapatites synthesis were performed experimentally using aqueous precipitation method. Hydroxyapatites were hydrothermal treated in the presence of a hydrogen peroxide solution. X-ray fluorescence spectrometry and permanganatometry was used to determine the quantitative composition. Apatites were characterized by X-ray powder diffraction, isotope ratio mass spectrometry, Fourier transform infrared spectroscopy and Raman spectroscopy. The antibacterial activity was determined using Staphylococcus aureus and Pseudomonas aeruginosa bacterial strains by microdilution method. HYDROXY-PEROXYAPATITE, STAPHYLOCOCCUS AUREUS, PSEUDOMONAS AERUGINOSA, ISOTOPE RATIO MASS SPECTROMETRY, X-RAY POWDER DIFFRACTION, FOURIER TRANSFORM INFRARED SPECTROSCOPY, RAMAN SPECTROSCOPY.
Analytical characterization and investigation of antibacterial properties of partially substituted strontium hydroxy-peroxyapatite
Keywords: Ķīmija; HIDROKSIL-PEROKSIAPATĪTI; STAPHYLOCOCCUS AUREUS; PSEUDOMONAS AERUGINOSA; IZOTOPU ATTIECĪBU MASSPEKTROMETRIJA; FURJĒ TRANSFORMĀCIJAS INFRASARKANĀ SPEKTROSKOPIJA