Eiropas lapegles (Larix decidua) radiālā pieauguma saistība ar meteoroloģiskajiem faktoriem Latvijā. - Krišāne, Lauma (Latvijas Universitāte, 2021)
Klimata izmaiņu ietekmē, mainoties vides apstākļiem mežā, mainas koku sugu sastāvs. Lai nodrošinātu kvalitatīvās un kvantitatīvās prasības koksnes ražošanā, nākotnē var paredzēt meža apsaimniekošanu, izmantojot introducētu koku sugu audzēšanu, piemēram, Eiropas lapegli. Tam nepieciešams novērtēt faktorus, kas limitē konkrētas koku sugas augšanu un koksnes pieaugumu. Lai noskaidrotu, kuri ir limitējošie meteoroloģiskie faktori, kas ietekmē Eiropas lapegles ikgadējo radiālo papildpieaugumu, veikta paraugu ieguve desmit Eiropas lapegļu mežaudzēs Latvijā, iegūto paraugu datu apstrāde un analīze. Iegūtie lapegļu gadskārtas paraugi šķērsdatēti, iegūstot katras mežaudzes hronoloģiju. Lai raksturotu ikgadējā radiālā papildpieauguma mainības līdzību katrai hronoloģijai, veikta galveno faktoru komponentanalīze PCA. Lai novērtētu saistību starp gadskārtu platumu un klimatisko apstākļu savstarpējo ietekmi, veikta korelācijas analīze starp katra parauglaukuma hronoloģiju un atbilstošā parauglaukuma klimatiskajiem datiem – mēneša vidējā temperatūru un nokrišņu daudzumu, lai noteiktu, kuri no šiem klimatiskie faktoriem ir saistīti ar lapegļu gadskārtu platumu. Starp mežaudzēm fiksēta tendence dalīties divās grupās, izdalot mežaudzes, kuras aug klimatā, ko ietekmē jūras tuvums un kontinentāls klimats. Izplatītākais limitējošais faktors, kas ietekmē Eiropas lapegles radiālo pieaugumu, salīdzinot visas mežaudzes, ir iepriekšējās veģetācijas beigu sezonas temperatūra, kas skaidrojama ar reprodukcijas pieauguma līdzsvaru. Maģistra darbs izstrādāts Latvijas Valsts mežzinātnes institūtā "Silava" un Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes Botānikas un ekoloģijas katedrā 2014. un 2021. gadā .

Due to climate change, the composition of tree species changes as the environmental conditions in the forest change. In the future, to ensure the qualitative and quantitative requirements for timber production, forest management may be revisited in commercial forests, by envisaging the cultivation of introduced tree species, for example European larch. This requires an assessment of the factors that limit the tree-ring width (TRW) growth of a particular tree species. To assess which are the limiting meteorological factors that impact the TRW of European larch, samples were taken in ten forest stands in Latvia, which were later processed and analyzed. The samples were cross-dated, obtaining the chronology of each forest stand. To characterize the similarity of the annual radial increment variability for each chronology, a Principal component analysis (PCA) of key factors was performed. To assess the relationship between annual width and climatic conditions, a correlation analysis was performed between the chronology of each sampling plot and the climatic data of the corresponding sampling plot – the average monthly temperature and precipitation to determine which of these climatic factors are related to larch annual width. The results of the analysis of the main components indicated that there is a tendency between forest stands, which can be divided into two groups – forest stands that grow in a climate affected by the proximity of the sea and the continental climate. When comparing all forest stands, the most common limiting factor impacting the radial growth of European larch is the temperature of the end season of the previous vegetation. Which can be explained by the balance of reproductive growth. Master's thesis was developed at the Latvian State Forest Research Institute "Silava" and the Department of Botany and Ecology of the Faculty of Biology of the University of Latvia in 2014 and 2021.
The effect of meteorological conditions on radial increment of European larch (Larix decidua) in Latvia
Keywords: Bioloģija; Larix decidua; dendroklimatoloģija; temperatūra; nokrišņu daudzums; Latvija