Vispārējo XX Latviešu Dziesmu un X Deju svētku reprezentācija laikrakstos "Atmoda", "Cīņa", "Izglītība", "Latvijas Jaunatne" un "Literatūra un Māksla" (1990. gada 29. jūnijs–11. jūlijs) - Upīte, Ieva (Latvijas Universitāte, 2013)
Darba mērķis ir noskaidrot, kā laikraksti "Atmoda", "Cīņa", "Izglītība", "Latvijas Jaunatne" un "Literatūra un Māksla" reprezentē Vispārējos XX Latviešu Dziesmu un X Deju svētkus (1990. gada 29. jūnijs–11. jūlijs).Teorijā skaidrota reprezentācijas, nācijas un nacionālās identitātes izpratne. Konteksta daļā raksturota mediju vide Trešās atmodas laikā Latvijas teritorijā un aplūkota Dziesmu un Deju svētku vēsture. Darbā analizētas 170 fotogrāfijas un 105 publikācijas. Pētījums veikts ar trīs metodēm – diskursa vēsturisko analīzi, kvantitatīvo kontentanalīzi un semiotisko analīzi. Rezultāti liecina, svētki reprezentēti kā atmodas izpausme, bet "Atmodā" – kritiskāk nekā citās avīzēs. Atslēgvārdi: reprezentācija, prese, fotogrāfija, diskursa vēsturiskā analīze, semiotika, kontentanalīze, Dziesmu un Deju svētki, 1990. gads.

The aim is to find out how newspapers "Atmoda", "Cīņa", "Izglītība", "Latvijas Jaunatne" and "Literatūra un Māksla" represented Latvian XX Song and X Dance festival (June 29th–July 11th, 1990).The theoretical part explains perception of representation, nation and national identity. Context part deals with media environment of Latvian Third awakening, discusses history of Song and Dance festival and analyses 170 photographs and 105 publications. Research has been done with three methods – discourse historical approach, quantitative content and semiotic analysis. Results shows festival is represented as part of Third awakening, but "Atmoda" represents it more critical. Key terms: representation, the press, photography, discourse historical approach, semiotics, content analysis, Latvian Song and Dance festival, year 1990.
Latvian XX Song and X Dance festival representation in the newspapers "Atmoda", "Cīņa", "Izglītība", "Latvijas Jaunatne" and "Literatūra un Māksla" (June 29th–July 11th, 1990)
Keywords: Komunikācijas zinātne