Vienošanās kriminālprocesā - Loča, Agnese (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba “Vienošanās kriminālprocesā” aktualitāte ir vienošanās procesa piemērošanas attīstība. Šobrīd vienošanās procesa piemērošana ir pieaugusi par 74% no visām uz tiesu nosūtītajām lietām. Tomēr pastāv problemātika attiecībā uz vienošanās procesa regulējumu. Tāpēc ir nepieciešams noskaidrot šobrīd esošos regulējuma trūkumus un sniegt priekšlikumus, lai šos trūkumus novērstu. Mērķis bija atklāt vienošanās procesa noregulējuma trūkumus un sniegt priekšlikumus trūkumu novēršanai un noregulējuma uzlabošanai. Darbā veicamie uzdevumi bija Latvijas tiesu prakses izpēte, prokuratūras darba rezultātu kā statistikas datu analīze, Latvijas un Igaunijas normatīvo aktu izpēte un salīdzināšana. Darba rezultātā tiek noskaidroti tādi vienošanās procesa regulējuma trūkumi kā vienošanās procesa neierobežota piemērošana un konkrēta soda samazinājuma neesamība. Darba rezultātā tiek sniegti priekšlikumi par grozījumiem, kurus būtu jāievieš Kriminālprocesa likumā.

Bachelor thesis “Plea bargain” topicality is the development of plea bargain. Nowdays plea bargain have grown by 74% in all cases that reach the court. However there are some problems in regulation of blea bargain. Therefore is necessary to identify the current regulatory gaps and to make proposals to remedy these shortcomings. Aim of this paper was to find gaps in regulation and offer ways to fix and improve on these problems. The tasks to be performed were the research of Latvian court practice, analysis of the results of the prosecutor's office as a statistical data, research and comparison of Latvian and Estonian normative acts. As a result of the work, the gaps of regulation of the plea bargain as unlimited application of the plea bargain and the absence of a specific penalty reduction are clarified. As a result of the work, proposals are made regarding the amendments that should be introduced in the Criminal Procedure Law.
Plea bargain
Keywords: Juridiskā zinātne; Vienošanās process; vaina; sods; kompetence; salīdzināšana