Sējumu apdrošināšana kā klimata pārmaiņu risku pārvaldības instruments Latvijā - Gribuste, Zane (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba ievaros veikta sējumu apdrošināšanas situācijas analīze Latvijā. Ziemas rapsis, tritikāle, kvieši un vasaras kvieši, mieži aizņem 48% no kopējās sējumu platības Latvijā un neparedzētu laikapstākļu dēļ, ko rada klimata pārmaiņas, ik gadu lauksaimnieki cieš zaudējumus. Sējumu apdrošināšana aizsargā lauksaimniekus no pēkšņiem, neparedzētiem zaudējumiem, palīdz atgūties un turpināt stabilu attīstību. Sējumu apdrošināšana ir viens no lauksaimniecības klimata pārmaiņu mazināšanas pasākumiem. Pēdējos gados sējumu apdrošināšana ir pieprasīta lauksaimnieku vidū un svarīgs faktors, kas veicina sējumu apdrošināšanas nozari ir Lauku atbalsta dienesta izstrādātais rīks, kas daļēji sedz apdrošināšanas polises izmaksas. Atslēgas vārdi: lauksaimniecība, sējumu apdrošināšana, LAD atbalsts, klimata pārmaiņas.

An analysis of the crop insurance situation in Latvia was carried out as part of the Master's thesis. Winter rapeseed, triticale, wheat and spring wheat, occupy 48% of the total land area in Latvia, and due to extreme weather conditions, farmers suffer losses every year. Crop insurance protects farmers from unexpected losses, helps to secure and continue stable development. In recent years, crop insurance has been in demand among farmers and an important factor promoting the crop insurance industry is the tool developed by the Rural Support Service, partially covering the cost of the insurance policy. Key words: agriculture, crop insurance, LAD support, climate change.
Crop insurance as climate change risk management tool in Latvia
Keywords: Vides zinātne; lauksaimniecība; sējumu apdrošināšana; LAD atbalsts; klimata pārmaiņas