Mikro un makro elementu saturs lielogu krūmmelleņu kultivāros un meža mellenēs - Maag, Inessa (Latvijas Universitāte, 2019)
Viens no vērtīgiem pārtikas avotiem ar vēl neapzinātu potenciālu, kas var būt dažādu elementu avots ir Vaccinium ģints ogas - parastās mellenes (Vaccinium myrtillus L.) un krūmmellenes (Vaccinium corymbosum). Bakalaura darba mērķis ir noteikt elementu saturu un mainību dažādas izcelsmes un šķirņu krūmmelleņu kultivāru un mežā augušo parasto melleņu ogās. Izmantojot ICP-OES tika noteikts 25 elementu saturs ogās un ar IRMS - stabilo izotopu relatīvās attiecības. Rezultāti uzrāda ogu sastāva atšķirības Ca, Mg, Mn, Zn, Ba un Na koncentrācijās starp parasto melleņu un krūmmelleņu ogām, kā arī atšķiras elementu koncentrācijas starp vienas sugas ogām, kas augušas dažādās vietās, kas norāda ne vien uz sugas vai šķirnes, bet arī augšanas apstākļu nozīmi ogu elementu saturā.

Berries of the genus Vaccinium - bilberries (Vaccinium myrtillus L.) and high bush blueberries (Vaccinium corymbosum) - are a valuable food source with not yet completely investigated potential, and they can be a source of different elements. The aim of the bachelor thesis is to analyze concentrations and variability of elements in different highbush blueberry cultivars and bilberries of different origin. With inductively coupled plasma with optical emission spectrometry 25 element concentrations were determined and with isotope ratio mass spectrometry stable isotope ratios were defined in the berries. The results show that especially Ca, Mg, Mn, Zn, Ba and Na concentrations between bilberry and highbush blueberry fruits vary a lot. The element concentrations vary also between one species of berries from different growth locations, what points out not only the importance of the species or cultivar but also the importance of growing conditions on the element content.
Micro and macro element concentration in highbush blueberry varieties and bilberies
Keywords: Vides zinātne; Vaccinium; mellenes; elementu analīze; ICP-OES; IRMS