Žanru poētika Ovidija Metamorfozēs - Virks, Rolands (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba Žanru poētika Ovidija Metamorfozēs mērķis ir, izpētot un izanalizējot Ovidija poēmu Metamorfozes, noskaidrot, kādu literatūras žanru formālās un saturiskās iezīmes, kas definētas gan no antīko, gan mūsdienu autoru puses, parādās poēmā; atklāt sakarību starp šiem žanriem un Ovidija sniegto pienesumu šo literatūras žanru novirzē no to tradicionālās formas un pierādīt, ka Ovidija Metamorfozes nevar tikt iegrožotas viena konkrēta žanra robežās, bet gan eksistē “žanru dialoga” formā. Paralēli darbam ar teorētiskajiem materiāliem, maģistra darba autors sniedz savu viedokli par attiecīgā literatūras žanra saisti ar attiecīgajām tekstvietām poēmā, kā arī sniedz savu atsevišķu poēmas fragmentu tulkojumu un atdzejojumu, kas vainagojas ar pamatotu viedokli par poēmas fragmentu atdzejojumu vēsturi un praktiskajām problēmām latviešu valodā.

The aim of master thesis The Poetics of Genres in Ovid’s Metamorphoses is to explore and analyse Ovid’s poem Metamorphoses and find out which literary genre formal and narrative features, which is defined by both ancient and modern literature critics, is present; as well as to determine connection between these literary genres and Ovid’s contribution in creating new genres which is based on traditional genre forms; to prove that Ovid’s Metamorphoses is impossible to attribute to one and only literary genre because it exists as dialogue of different literary genres. At the same time papers author gives his opinion about why different parts in poem is written in different literary genres and gives his own translation of various passages in the poem, and opinion about poems translation in latvian language history and practical problems.
The Poetics of Genres in Ovid’s Metamorphoses
Keywords: Filoloģija; literatūras žanrs; Metamorfozes; vēstījuma forma; heksametrs; atdzejojums