Low-code izstrādes platformas: lietotņu tiesību pārvaldība - Pencis, Artis Ivo (Latvijas Universitāte, 2022)
Low-code tehnoloģija strauji kļūst populāra, 2025.gadā 70% no komerciāli veidotajām lietotnēm būs low-code.[1] Augot tehnoloģijas popularitātei ir svarīgi arī pievērst uzmanību, ka low-code lietotnēs ir pilnvērtīga drošība. Bakalaura darbā tiek aplūkots viens no drošības aspektiem - tiesību pārvaldība. Tiesības nodrošina piekļuves kontroli izstrādātajās lietotnēs. Darba ietvaros tiek izstrādātas low-code lietotnes, lai pārliecinātos, ka pilnvērtīgi var ieviest tiesību pārvaldību un piekļuves kontroli izveidotajās lietotnēs. Rezultātā tiek parādīts, ka šobrīd low-code izstrādes platformās ir iespējams realizēt pilnvērtīgas lietotnes, bet paliek atvērts jautājums, vai mērķauditorija, kura veido low-code lietotnes, ir pietiekami izglītota, lai varētu ieviest tiesību pārvaldību un piekļuves kontroli.

Low-code technology is becoming popular fast, in 2025 70% of commercial applications will be low-code.[1] As the technology grows in popularity, it is also important to note that low-code applications have full security. One of the security aspects is considered in the bachelor's thesis - rights management. Rights management is responsible for access control in developed applications. As part of the work, low-code applications are developed to make sure that rights management and access control can be fully implemented in the created applications. As a result, it is shown that it is currently possible to implement full-fledged applications on low-code development platforms, but the question remains whether the target audience for low-code applications is educated enough to implement rights management and access control.
Low-code development platforms: application rights management
Keywords: Datorzinātne; low-code; low-code izstrādes platforma; drošība; tiesību pārvaldība; piekļuves kontrole