Vardarbīgs saturs seriālā "13 Reasons Why": varoņu novērtējums un auditorijas skatīšanās motivācijas - Andersone, Laura (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba „Vardarbīgs saturs seriālā "13 Reasons Why": varoņu novērtējums un auditorijas skatīšanās motivācijas” mērķis ir noskaidrot seriālā attēlotos vardarbības veidus un auditorijas motivācijas skatīties seriālu "13 Reasons Why", viņu attieksmi pret seriāla varoņiem, vardarbīgu rīcību un identificēšanos ar to. Teorētisko pamatojumu veido divas nodaļas. Pirmajā skaidrotas populārākās mediju vardarbības ietekmes teorijas, mediju efekti un vardarbīga mediju satura ietekme uz dažādām auditorijām. Otrajā izklāstītas mediju vardarbības definīcijas un klasifikācija, vardarbības veidu iedalījums, un parasociālā komunikācija un interakcija medijos. Pētījuma metodoloģijā izmantota kvalitatīvā un kvantitatīvā kontentanalīze un fokusgrupu intervijas. Pētījuma rezultātā tiek secināts, ka seriālā attēlota fiziskā, emocionālā un seksuālā vardarbība, ko skatītāji atpazīst, bet viņu motivācija skatīties seriālu bijusi tā popularitāte, nevis vardarbīgais saturs. Skatītāji ir līdzjūtīgi pret upuri un nosoda vardarbības veicēju, identificējoties ar varoņu rīcībām un sajūtām, ja tādas piedzīvotas pašu dzīvē. Atslēgvārdi: vardarbība, mediju efekti, parasociālā komunikācija, seriāls, varonis

The aim of the bachelor’s thesis „Violent content in TV show "13 Reasons Why": evaluation of characters and motivations for audience viewing” is to find out the types of violence displayed in the TV show and audience’s motivations to watch the "13 Reasons Why" series, their attitudes to serial characters, violent behaviour and identification with it. The theoretical base consists of two chapters. The first one explains the most popular media violence impact theories, media effects and the impact of violent media content on different audiences. The second chapter sets out the definitions and classifications of media violence, the forms of violence, phenomenon of parasocial communication and interaction in media. Qualitative and quantitative content analysis and focus group interviews are used as research methods. The main conclusions of the study: the serial depicts physical, emotional and sexual abuse, and viewers recognize these forms, but their motivation to watch the series was its popularity, not its violent content. Viewers are sympathetic to the victim and they condemn the perpetrator of the violence, identifying with the actions and feelings of the characters, if experienced in their own lives. Keywords: violence, media effects, parasocial communication, TV show, character
Violent content in TV show "13 Reasons Why": evaluation of characters and motivations for audience viewing
Keywords: Komunikācijas zinātne; vardarbība; mediju efekti; parasociālā komunikācija; seriāls; varonis