Dokumentārās fotogrāfijas attīstība un raksturiezīmes Dienvidkorejā no 20. gadsimta līdz mūsdienām - Striķe, Ramona (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba mērķis bija apskatīt, kā aizsākās un attīstījās dokumentārā fotogrāfija Dienvidkorejā, un kādas ir tās raksturiezīmes dažādos laika posmos. Par darba teorētisko bāzi tika izmantotas dažādas zinātniskās publikācijas, kurās tika apskatīta dokumentārās fotogrāfijas attīstība Dienvidkorejā no 20. gadsimta sākuma līdz mūsdienām; apskatīti vairāki Korejas dokumentārās fotogrāfijas pārstāvji, viņu ietekmes avoti un profesionālā darbība. Darbā tika analizētas fotogrāfijas no vairākiem Korejas fotogrāfiem, apskatot, kādas laikmeta iezīmes tajās redzamas un kā un vai atšķiras dokumentārā fotogrāfija Dienvidkorejā dažādos laika posmos. Dokumentārā fotogrāfija radās 20. gadsimta sākumā, taču visstraujāk šis fotogrāfijas žanrs auga 20. gadsimta vidū. Laika gaitā ir attīstījušies vairāki dokumentārās fotogrāfijas atzari – sociālā fotogrāfija, kara fotogrāfija, ikdienas fotogrāfija – un citi atzari. Progresējot tehnoloģijām ir pilnveidojušies arī fotogrāfijas paņēmieni un ir iespējams iegūt kadrus no vietām, kur sākotnēji, kad radās fotogrāfija, nebija iespējams fiksēt kadrus. Kā arī fotogrāfijas attīstību, it īpaši dokumentāro fotogrāfiju, ir ietekmējuši dažādi vēstures notikumi, politiskie konflikti, citu kultūru ietekme un citi faktori. Dažiem no fotogrāfijas atzariem ir mainījušies nosaukumi, piemēram, Korejā 20. gadsimta vidū reālisms tika pārsaukts par ikdienas fotogrāfiju politisko pārmaiņu un cilvēku viedokļu iespaidā, par ko tiks arī runāts maģistra darba 2. nodaļā. Tēma ir svarīga, jo fotogrāfija var kalpot kā ļoti nozīmīga vēstures liecība. Daudzu vēsturisku notikumu detaļas var tikt atklātas ar fotogrāfiju starpniecību, par kurām savādāk nebūtu iespējams uzzināt. Dokumentārā fotogrāfija var atklāt arī daudz detaļu par konkrētu cilvēku vai sabiedrības dzīvi konkrētu notikumu brīdī vai kādā ilgākā laika posmā, t.i. kā attīstījās, mainījās un kas ietekmēja dažādu cilvēku dzīvi. Mūsdienās jebkuram ir pieeja kamerai un fiksēt kadrus no savas un citu dzīves, kā arī dažādas vietas, kuras tie apmeklē, tādēļ ir svarīgi apzināt dažādus fotogrāfijas veidus un fotogrāfijas attīstību kopumā, kā arī dažādus faktorus, kas ietekmē fotogrāfijas attīstību. Dažādos laika posmos ir dominējuši dažādi fotogrāfijas žanri, daži no tiem ir gandrīz izzuduši, tomēr dokumentārā fotogrāfija ir pastāvējusi visos laika posmos, tādēļ ir svarīgi apskatīt tieši dokumentārās fotogrāfijas attīstību un raksturiezīmes dažādos laika posmos no tās sākuma līdz pat mūsdienām, tādējādi arī paredzēt, kā tā varētu attīstīties tuvākajā nākotnē. Pētījuma gaitā tika secināts, ka 20. gadsimta vidū, nomainot salona fotogrāfiju, vadošais fotogrāfijas žanrs Korejā bija reālisms, kuru vēlāk pārsauca par ikdienas fotogrāfiju. Reālismam raksturīgi bija dokumentēt vienkāršo cilvēku ikdienu, cilvēku emocijas, bērnus, un centieni parādīt kontrastu starp pagātni, tradīciju un straujo pilsētvides un tehnoloģiju attīstību, kas pastāvēja līdzās viens otram.

The title of this Master’s thesis is “Development and characteristics of documentary photography in South Korea from the early 20th century till nowadays". The aim of this thesis was to look at how documentary photography began and developed in South Korea, and what its characteristics are at different time periods. Various scientific publications were used as the theoretical basis of the work, which were used to examine the development of documentary photography in South Korea from the beginning of the 20th century to the present day; several representatives of Korean documentary photography, their sources of influence and professional activity are examined. Photographs from several Korean photographers were analysed in order to examine characteristics of documentary photography of the era and how and whether documentary photography in South Korea differs in different time periods. Documentary photography originated in the early 20th century, but this genre of photography grew most rapidly in the mid-20th century. Over time, several branches of documentary photography have evolved - social photography, war photography, everyday photography, as well as others. With the advancement of technology, photography techniques have also improved, and nowadays it is possible to obtain shots from places where it was not possible to initially when photography started to develop. The development of photography, especially documentary photography, has been influenced by various factors over time, such as historical events, political conflicts, the influence of other cultures etc. Some branches of photography have changed their names, for example, in Korea in the middle of the 20th century, realism was renamed as everyday photography under the influence of political change and people's views at the time, which will also be discussed in Chapter 2 of this Master's thesis. This topic is important because photography can serve as a very important evidence of history. Details of many historical events can be revealed through photographs that would not otherwise be known. Documentary photography can also reveal many details about the life of a particular person or society at a particular point in time or over a longer period of time, i.e. how it evolved, changed and affected the lives of different people. Nowadays, everyone has access to a camera and captures footage of their own and others' lives, as well as the different places they visit, so it is important to identify the different types of photography and the development of photography in general, as well as the different factors that affect the development of photography. Different genres of photography have dominated in different periods, some of them have almost disappeared, but documentary photography has existed in all periods, so it is important to look at the development and characteristics of documentary photography in different periods from its beginnings to the present day.
Development and Characteristics of Documentary Photography in South Korea from the early 20th Century till Nowadays
Keywords: Valodniecība; dokumentārā fotogrāfija; Koreja; atmiņu fenomens; sabiedrība; sociālās problēmas