Strīdu izšķiršana un to raksturojums starptautiskajā sporta arbitrāžas tiesā. - Beļēviča, Anna (Latvijas Universitāte, 2019)
Starptautiskās sporta arbitrāžas tiesas pastāvēšana un tās strīdu risināšanas iespējas atvieglo daudzu sportistu un ar sportu saistītu organizāciju radušos jautājumus. Tiesas objektivitāte, neatkarība, iztiesāšanas ātrums un kompetence rada pozitīvu strīda risināšanas mehānismu sporta pasaulē. Pētnieciskā darba “Strīdu risināšana un to raksturojums starptautiskajā sporta arbitrāžas tiesā” mērķis ir izpētīt tiesas jurisdikciju, arbitrāžas priekšnoteikumus, nonākt pie secinājuma, kāpēc vairs nepastāv tāds institūts kā Konsultatīvā procedūra Sporta arbitrāžas tiesā un cik ļoti tiesas konfidencialitāte ir nepieciešama sporta tiesībās. Darba ietvaros tika izmantoti Starptautiskās sporta arbitrāžas tiesas spriedumi, ārzemju literatūra un starptautiskie dokumenti.

The existence of the Court of Arbitration for Sport and its dispute settlement capabilities make it easier solving the raised issues for many athletes and sport-related organizations. The impartiality, independence, competence and the speed of the trial create a positive dispute resolution mechanism in the world of sport. The purpose of the research work “Settlement of disputes and their characterization in Court of Arbitration for Sport” is to study the jurisdiction of the court, the prerequisites for arbitration and come to the conclusion why there is no longer an institute such as the consultative procedure in the Court of Arbitration for Sport and the extent to which the confidentiality of the court is required in sports rights. Judgements of the Court of Arbitration for Sport, foreign literature and international documents were used in this research.
Dispute settlement and characteristies in Court of Arbitration of sport.
Keywords: Juridiskā zinātne; sports; sporta arbitrāžas tiesas priekšnoteikumi; konsultatīvā procedūra; konfidencialitāte; mediācija