Latvijas faktu pārbaudīšanas projektu «Re:Check» un «Atmaskots» prakse sociālo mediju satura pārrāmēšanā: procesa analīze laika periodā no 2021.gada līdz 2024.gadam - Briuks, Gustavs (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darbs “Latvijas faktu pārbaudīšanas projektu “Re:Check” un “Atmaskots” prakse sociālo mediju satura pārrāmēšanā: procesa analīze laika periodā no 2021.gada līdz 2024.gadam” tika izstrādāts ar mērķi izstrādāt pārrāmēšanas teorētisko ietvaru, kas spētu skaidrot faktu pārbaudes praksi. Pārrāmēšana šī darba ietvarā situācijas definējuma izmaiņu, izmaiņas veicot, atsaucoties uz sākotnējo situācijas definējumu. Lai veiktu situācijas definējuma nomaiņu, darbā piedāvātais pārrāmējuma teorētiskais ietvars iekļauj un secīgi virzās no rāmējuma veidošanas, uz Džona Sveila žanra teoriju, uz Roma Harres pozicionēšanās teoriju. Lai pārrāmēšanas teorētisko ietvaru pārbaudītu, tika veikts jaukto metožu pētījums, kurā, izmantojot kvantitatīvo satura analīzi tika analizēta faktu pārbaudes žanra stila un formāta konvencijas, kurām pārrāmētais saturs tiek pielāgots. Kā arī, veicot daļēji strukturētas intervijas ar faktu pārbaudītājiem, tika analizēts, kā situācijas definējuma nomaiņu ietekmē faktu pārbaudītāju izpratne par faktu pārbaudes žanra mērķiem, izpratne par savu mērķauditoriju, izpratne par faktu pārbaudītāju lomu sociālo mediju saziņas telpā, kā arī apgalvojumu atlases veikšanas procedūra. Maģistra darbā secināts, ka pārrāmēšanas teorētiskais ietvars ļauj visaptveroši piekļūt faktu pārbaudes procesam, kas ietver komplicētu apsvērumu kopumu, kā rezultātā faktu pārbaudītāji nonāk pie apgalvojumiem, kurus pārbaudīt, un veikt situācijas definējuma nomaiņu ar mērķi pretoties alternatīvās informācijas plūsmas izplatībai sociālo mediju platformās, mērķa īstenošanu balstot četros faktu pārbaudes žanra stila un formāta elementos – primārie definētāju liecības, hipersaites, patiesuma verdikts, virsrakstu birka. Piedāvājot novatorisku, komunikācijas zinātņu teorijā balstītu teorētisko ietvaru, kādā uzlūko faktu pārbaudi, turpmākie pētījumi saistībā ar faktu pārbaudi ir aicināti pārrāmējuma teorētisko ietvaru attīstīt tālāk.

The master’s thesis “Latvia’s fact-checking projects “Re:Check” and “Atmaskots” practice of re-framing social media content: process analysis from 2021 to 2024” was developed with the aim to determine whether the innovative theoretical framework of reframing proposed in this study can account for the practice of fact-checking. Within this thesis reframing refers to a change in the definition of a situation, with changes made by referencing the initial definition of the situation. To achieve change in the definition of a situation, the theoretical framework of reframing includes and sequentially progresses from the theoretical position of frame building to John Swales' genre theory, to Rom Harré's positioning theory. To test the theoretical framework of reframing, mixed-methods research was conducted. Quantitative content analysis was used to analyze the style and format conventions of the fact-checking genre towards which the reframed content is adapted. Additionally, semi-structured interviews with fact-checkers were conducted to analyze how the change in the definition of a situation is influenced by fact-checkers' understanding of the goals of the fact-checking genre, their understanding of their target audience, their understanding of the role of fact-checkers in the social media communication space, and the procedure for selecting claims to fact-check. The master’s thesis concludes that the theoretical framework of reframing allows for a comprehensive apprehension of the practice of fact-checking, which involves a complex set of considerations. As a result, fact-checkers arrive at claims to be verified and change the definition of a situation with the aim of resisting the spread of alternative information flows on social media platforms. The implementation of this aim is based on four elements of fact-checking genre's style: primary definers’ testimonies and knowledge-claims, hyperlinks, truth verdicts, and headline tags. By introducing a new theoretical framework grounded in communication science for understanding fact-checking, future research on this subject is encouraged to further advance this theoretical perspective through empirical studies.
Latvia’s fact-checking projects “Re:Check” and “Atmaskots” practice of re-framing social media content: process analysis from 2021 to 2024
Keywords: Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija; Faktu pārbaude; Faktu pārbaudītāji; "Re:Check"; "Atmaskots"; Pārrāmēšana