Uztures novērtēšana pacientiem ar akūtu insultu slimnīcas etapā - Zasimuka, Natālija (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darbu „Uztures novērtēšana pacientiem ar akūtu insultu slimnīcas etapā” izstrādāja N. Zasimuka. Zinātniskie vadītāji: PSKUS Dietoloģijas dienesta vadītāja L. Meija un PSKUS Prof., Med.dok. I. Logina. Daudzu pētījumu dati liecina, ka olbaltumvielu - enerģijas malnutrīcija ir cieši saistīta ar akūtu insultu. Pētījuma mērķis bija noteikt malnutrīcijas risku slimnīcā esošiem kontaktējamiem pacientiem ar akūtu insultu un izstrādāt uztura rekomendācijas uztures uzlabošanai. Iegūtie rezultāti ļāva secināt, ka vecāka gadagājuma pacientiem ar akūtu insultu ir paaugstināts malnutrīcijas risks un ir plaši izplatīts insulta pacientu vidū vairāku faktoru dēļ: apetītes zudums, nevarība un atkarība, disfāgija, psiholoģiskais faktors. Maģistra darbs sastāv no 56 lappusēm, 5 tabulām, 8 attēliem, 56 literatūras avotiem, 4 pielikumiem. Latviešu valodā. Atslēgvārdi: olbaltumvielu-enerģijas malnutrīcija, akūts insults, uztura terapija, uztures novērtēšana, vecāka gadagājuma cilvēki.

Master thesis „ Assessment of nutritional status in hospitalized acute stroke patients” is worked out by N. Zasimuka. Scientific advisors are: PSCUH Head of Nutrition Service L.Meija and PSCUH Prof., Dr.med. I.Logina. Several studies have shown that protein - energy malnutrition is closely associated with acute stroke. The aim of research was to determine the risk of malnutrition in hospitalized contact patients with acute stroke and to work out dietary recommendations for improving nutrition. The results have shown that elderly patients with acute stroke have an increased risk of malnutrition that is widespread among a number of stroke patients because of several factors: loss of an appetite, a helpless and dependence, dysphagia, the psychological factor. Master thesis consists of 56 pages, 5 tables, 8 pictures, 56 sources, 4 appendix. In Latvian. Key words: malnutrition, acute stroke, nutrition therapy, nutritional assessment, elderly.
Assessment of nutritional status in hospitalized acute stroke patients
Keywords: Medicīna