Suburbanizācija, tās procesi un izpausmes Mārupes novadā - Abrasimova, Sāra Annija (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darbs “Suburbanizācija, tās procesi un izpausmes Mārupes novadā” ir veltīts tēmai par piepilsētu attīstības procesiem, kuru galvenā iezīme ir iedzīvotāju migrācija no lauku teritorijām un pilsētām uz piepilsētām. Palielinoties metropoļu teritorijām, palielinās arī piepilsētu teritorijas. Darba mērķis ir analizēt suburbanizācijas procesus un izpausmes Mārupes novadā laika posmā no 2011. līdz 2018. gadam, lai spētu precīzāk raksturot Mārupes novada teritorijas attīstību un straujo iedzīvotāju pieaugumu. Izstrādājot bakalaura darbu, ir apskatīts Mārupes novads, teritorijā notiekošie suburbanizācijas procesi un to mijiedarbība ar Rīgu. Bakalaura darbu veido 4 nodaļas. Darba pirmā nodaļa balstās uz latviešu un ārzemju zinātniskās literatūras apskatu par suburbanizācijas procesiem pasaulē, kā arī suburbanizācijas notiekošajiem procesiem Latvijā. Otrā nodaļā tiek analizēti darbā izmantotie materiāli un metodes. Trešajā nodaļā ir sniegts Mārupes novada teritorijas fizioģeogrāfiskais raksturojums, kā arī novada iedzīvotāju skaita un sastāva, un apdzīvojuma raksturojums. Ceturtā jeb noslēguma nodaļa balstās uz Mārupes novada iedzīvotāju Dzīves izpētes un telpas aptaujas rezultātiem, nodaļā ir veikts datu apkopojums un analīze par 178 respondentu atbildēm.

Bachelor thesis of Sāra Annija Abrasimova “Suburbanisation, its Processes and Expressions in Marupe Region” is devoted to the topic of suburban development processes, the main feature of which is the migration of inhabitants from rural territories and cities to suburbs. Increasing metropolitan areas also increase suburban areas. The aim of the thesis is to analyze suburbanisation processes and manifestations in Marupe region from 2011 to 2018 in order to be able to characterize more accurately the development of the territory of Mārupe and the rapid increase of population. In the development of the Bachelor's thesis, Mārupe county, suburbanisation processes taking place in the territory and their interaction with Riga have been examined. Bachelor Thesis consists of 4 chapters. The first chapter of the thesis is based on the review of Latvian and foreign scientific literature on suburbanisation processes in the world, as well as on the ongoing processes of suburbanisation in Latvia. The second chapter analyzes the materials and methods used in the work. The third chapter presents the physiographic characteristics of the territory of Mārupe municipality, as well as the characteristics of the population and composition of the municipality and the population. The fourth or final chapter is based on the results of the Survey of Life and Space Survey of the inhabitants of Mārupe municipality, the data collection and analysis of the answers of 178 respondents has been performed.
Suburbanization processes and its manifestation in county of Mārupe
Keywords: Ģeogrāfija; suburbanizācija; Mārupes novads; iedzīvotāju pieaugums; urbanizācija; migrācija