Sieviešu nodoms turpināt medicīnisko apaugļošanu saistībā ar vajadzību pēc kognitīvās pabeigtības, neauglības distresu un ar neauglību saistīto pašefektivitāti - Senkane, Madara (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis ir izpētīt saistības starp nodomu turpināt IVF, vajadzību pēc kognitīvās pabeigtības, neauglības distresu un ar neauglību saistīto pašefektivitāti, kā arī grupu atšķirības. Izlasi veido 158 sievietes vecumā no 21 līdz 47 gadiem (M = 34,53), kas īsteno IVF neauglības dēļ. Izmantotās aptaujas: Vajadzības pēc kognitīvās pabeigtības aptaujas (Webster & Kruglanski, 1994) pārskatītā un saīsinātā versija (Roets & Van Hiel, 2011), Neauglības distresa aptauja (Sobral et al., 2017) un Ar neauglību saistītās pašefektivitātes skala (Cousineau et al., 2004). Nav atklātas saistības starp nodomu turpināt IVF, vajadzību pēc kognitīvās pabeigtības un neauglības distresu. Ar neauglību saistītā pašefektivitāte nozīmīgi un pozitīvi saistīta ar nodomu turpināt IVF. Sievietes, kurām IVF rezultātā ir bērni, uzrāda zemāku nodomu turpināt IVF. Atslēgas vārdi: medicīniskā apaugļošana, IVF, nodoms turpināt medicīnisko apaugļošanu, vajadzība pēc kognitīvās pabeigtības, neauglības distress, ar neauglību saistītā pašefektivitāte

The aim of the research is to investigate the relationship between the intention to continue IVF, the need for cognitive closure, infertility distress, infertility-related self-efficacy, and group differences. The study included 158 women undergoing IVF due to infertility, aged 21 to 47 years (M = 34.53). The following surveys were used: the revised and shortened version of the Need for Cognitive Closure Scale (Webster & Kruglanski, 1994; Roets & Van Hiel, 2011), the Infertility Distress Scale (Sobral et al., 2017), and the Infertility Self-Efficacy Scale (Cousineau et al., 2004). No significant relationships were found between the intention to continue IVF, the need for cognitive closure, and infertility distress. Infertility-related self-efficacy was significantly and positively associated with the intention to continue IVF. Women who have children as a result of IVF demonstrate a lower intention to continue IVF. Keywords: In vitro fertilisation, IVF, intention to continue IVF, need for cognitive closure, infertility distress, infertility-related self-efficacy
Women's Intention to Continue IVF in Relation to Need for Closure, Infertility Distress, and Infertility Self-Efficacy
Keywords: Psiholoģija; medicīniskā apaugļošana; nodoms turpināt medicīnisko apaugļošanu; neauglības distress; ar neauglību saistītā pašefektivitāte; IVF