Acs iekšējā spiediena izmaiņas dienas laikā mērot ar dažādu metožu tonometriem - Timrote, Ieva (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 48 lapām, satur 19 attēlus, vienu pielikumu un 24 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: izvērtēt, kā mainās acs iekšējais spiediens dienas laikā, mērot ar dažādu metožu tonometriem. Subjekti: eksperimentā piedalījās 13 subjekti vecumā no 20-50 gadiem, no kuriem 10 sievietes un 3 vīrieši. Subjektu vidējais vecums sievietēm bija 23,9 gadi, bet vīriešiem 31,67 gadi. No visiem subjektiem 7 bija emetropi, 3 miopi, 1 hipermetrops. Divi subjekti bija presbiopi. Metode: acs iekšējo spiedienu katram subjektam mērīja ar trīs metožu tonometriem: aplanācijas (Goldmana), impresijas (Šiotca) un bezkontakta („Keeler” Pulsair). Katram subjektam acs iekšējo spiedienu mērīja 3 reizes vienas dienas laikā. Rezultāti: impresijas metode parāda augstākas acs iekšējā spiediena vērtības par aplanācijas metodi, bet vēl augstākas par bezkontakta metodi. Pastāv statistiski nozīmīga atšķirība acs iekšējā spiediena mērījumā starp rīta un pusdienas mērījumiem ar impresijas un bezkontakta metodi, kā arī starp rīta un vakara mērījumiem ar impresijas metodi. Laika posmā rīts-pusdienas dominē acs iekšējā spiediena samazināšanās līdz 2 mmHg ar visām trīs tonometrijas metodēm. Laika posmā rīts-vakars kopumā vērojama acs iekšējā spiediena samazināšanās, bet laika posmā pusdienas-vakars – paaugstināšanās. Atslēgvārdi: acs iekšējais spiediens, acs iekšējais šķidrums, aplanācijas tonometrija, Goldmana tonometrs, impresijas tonometrija, Šiotca tonometrs, bezkontakta tonometrija, „Keeler” PulsAir bezkontakta tonometrs, acs iekšējā spiediena izmaiņas dienas laikā.

Bachelor work is written in Latvian, it consists of 48 printed pages, 19 figures, 1 appendix and 24 literature sources. Purpose: to determine intraoccular pressure changes during the day measured by different methods of tonometers. Subjects: 13 subjects aged from 20-50 years took part in the experimental part. 10 of them were woman with average age 23,9 years, 3 were men with average age 31,67 years. From all the subjects 7 were emmetropes, 3 myopes, 1 hypermetrope. Two subjects were presbyopes. Methods: the intraocular pressure was measured with three different methods of tonometers: applanation (Goldmann), indentation (Schiotz) and non – contact („Keeler” Pulsair). The intraocular pressure was measured three times a day during one day for each subject. Results: there are higher intraocular pressure values with indentation method than with applanation method, but the highest with the indentation method than with non – contact method. There is statistically significant difference in intraocular pressure measured in the morning or in the dinner - time with indentation and non – contact method, in the morning or in the evening with indentation method. There is intraocular pressure reduction until 2 mmHg with all three methods of tonometers between the morning and dinner – time measurements. But between the morning and the evening measurements it is seen that intraocular pressure reduces, but between the dinner – time and the evening measurements – increases. Keywords: intraocular pressure, aqueous, applanation tonometry, Goldmann tonometer, indentation tonometry, Schiotz tonometer, non – contact tonometry, „Keeler” PulsAir non – contact tonometer, diurnal changes of intraocular pressure.
Intraocular pressure changes during the day measured by different methods of tonometers
Keywords: Fizika