Pašvaldības daudzīvokļu ēku enerģijas efektivitātes uzlabošanas ietekme uz SEG (siltumnīcas efekta gāzes) samazināšanu: Rīgas piemērs - Makijenko, Jevgenija (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbā - „Pašvaldības sērijveida daudzdzīvokļu ēku enerģijas efektivitātes uzlabošanas ietekme uz SEG (siltumnīcas efekta gāzes) samazināšanu: Rīgas piemērs” ir izpētīts Rīgas pašvaldībai piederošo sērijveida daudzdzīvokļu māju enerģijas patēriņa raksturs un radīto CO2 emisiju apjoms, kā arī to potenciāli iespējamais emisiju samazinājums, izmantojot energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus, vienlaikus panākot zemāku oglekļa dioksīda emisiju daudzumu. Bakalaura darbā ir pētīti energoefektivitātes pasākumu varianti Rīgā. Balstoties uz pieejamo energoaditu datu analīzi un intervijām ar enerģētikas nozares speciālistiem ir salīdzinātas māju sākotnējo energoauditu prognozes ar energopatēriņa ietaupījumu pēc māju siltināšanas dažādu sēriju mājās. Darbā tiek secināts, kā reālais ietaupījums ir mazāks. Darbā ir analizēti vairāki ēku siltināšanas pasākumu scenāriji, kas saistīti ar „Latvijas Enerģētikas pamatnostādnes 2007. – 2016. gadam” energoefektivitātes sadales izpildi. Pētījumā autore saista energoefektivitāti ar CO2 emisiju samazināšanu. Rīgas pašvaldības un valsts dzīvojamās ēkas rada 8,6% no visām CO2 emisiju izmešiem Rīgā, un tādejādi ir nozīmīgs to avots. Pētījums parāda iespēju CO2 emisiju samazināšanai par 93 311 tonnām gadā līdz 5,4% no Rīgas CO2 izmešiem. Atslēgvārdi: energoefektivitāte, energoresursi, māju siltināšana, sērijveida daudzdzīvokļu mājas, Rīgas pašvaldība, CO2 emisijas.

This undergraduate dissertation, titled “Municipalities owned multi-apartment buildings energy efficiency improvement impact on greenhouse effect gases: Riga case”, investigates apartment houses in the municipality of Riga and nature of their energy consumption, including CO2 ¬emissions. It also observes their potential CO2 ¬emissions reduction through energy efficiency measures, which would achieve lower carbon dioxide emissions. As part of the analysis, energy audits for each initial estimate of actual energy savings after insulation of various types of apartment houses are compared with each other, and it is demonstrated that the actual savings are less. In addition, a number of building insulation measures and scenarios are considered with respect to the “Latvian Energy Guidelines 2007. -2016.” and its policies on energy distribution and execution. Based on available energy use data as well as interviews with energy industry professionals, there are various options for energy efficiency measures in Riga where municipality and state residential buildings account for 8.6% of all CO¬2 emissions. The research argues that energy efficiency is in fact needed to reduce CO2 emissions and shows that there is a real possibility of reducing CO2 emissions by 93 311 tones per year to lower CO2 emissions fraction to 5.4% of total emissions in Riga. Keywords: energy, energy efficiency, home insulation, apartment houses, Riga municipality, CO2 emissions.
Municipalities owned multi-apartment buildings energy efficienciency improvement impact on greenhouse effect gases: Riga city case
Keywords: Vides zinātne