Cieša ģimeniska saikne vai attāla radniecība? Mūsdienu radikāli labējo partiju – „Nacionālās frontes” (Francija), „Nacionālās partijas” (Lielbritānija) un „Visu Latvijai!” (Latvija) salīdzinājums - Uskalis, Zinta Irida (Latvijas Universitāte, 2012)
Radikāli labējo partiju popularitātes pieaugums Eiropā ir no jauna piesaistījis pētnieku uzmanību šiem politiskajiem spēkiem. Ja agrāk šādas partijas reti tika aicinātas pie valdību veidošanas, pēdējā laikā koalīcijas veidotāji aicina arī šīs – demokrātiskā ceļā ievēlētās – partijas pie sarunu galda. Arī Latvijā, pēc 11. Saeimas vēlēšanām, partiju apvienību, kurā ietilpst partija „Visu Latvijai!”, uzaicināja valdības koalīcijā. Partija pati sevi dēvē kā „nacionāli konservatīvu”, taču paustā retorika, izmantotā simbolika un piedāvātā politika, liek „aizdomāties” par līdzībām ar „Nacionālo fronti” un „Britu Nacionālo partiju”, par kurām aizdomas šajā sfērā nemēdz būt. Pētījumā izvirzītās hipotēzes, ka „VL!” iekļaujama gan plašākā radikāli labējo partiju ģimenē ar „FN” un „BNP”, gan šīs ģimenes apakšgrupā – populistiski radikāli labējo grupā – pētījuma gaitā tika apstiprinātas.

Radical right parties in Europe have generally been left on the outskirts of power, but recent cases where members of this party family have been invited to join ruling coalitions, do raise some cause for concern. Following the 11th parliamentary elections in Latvia, the “National Union”, which includes the party “All for Latvia!” was also invited to join the government. “All for Latvia” describe themselves as “National Conservative”, but, taking into account that the party’s basic appeal is reminiscent of the “National Front” in France and the “British National Party” in the UK, whose affiliation to the radical right is generally not questioned, the aim of this paper was to establish whether “All for Latvia” is or isn’t part of this group. The hypotheses that “All for Latvia” should be classified as part of the broader radical right party family together with the “National Front” and the “British National party”, as well as the sub-group of populist radical right parties were proved correct.
Close family ties or distant relations? A comparison of contemporary radical right parties: “National Front” (France), “British National Party” (Great Britain) and “All for Latvia!”(Latvia)
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)