Acute impact of exercise on pro-onflammatory molecule concentrations in blood : factors that affect exercise induce response - Reihmane, Dace (Latvijas Universitāte, 2013)
Pētījuma mērķis bija izpētīt slodzes intensitātes un ilguma, kā arī fiziskās sagatavotības līmeņa un imobilizācijas ietekmi uz citokīnu un citu slodzes izraisītu signālvielu koncentrācijām asinīs. Kopumā 98 jauni, veseli un fiziski aktīvi vīrieši piedalījās 4 dažādos fiziskās slodzes testos. Asins paraugi citokīnu un citu signālvielu noteikšanai tika ņemti pirms, pēc, kā arī slodzes laikā. Rezultāti liecina, ka akūta fiziskā slodze izraisa iekaisuma molekulu koncentrācijas pieaugumu asinīs. Pieaugot slodzes ilgumam un intensitātei, šī organisma atbildes reakcija pastiprinās, savukārt augstāks fiziskās sagatavotības līmenis šo reakciju samazina. Atkarībā no fiziskās slodzes veida, intensitātes un ilguma citokīnam IL-6 piemīt ne tikai iekaisuma procesu modulējošas īpašības, bet tas piedalās arī glikozes homeostāzes regulācijā.

The aim of the present thesis was to investigate the impact of intensity and duration, as well as the level of training status and immobilization on exercise-induced cytokine and other signal molecule concentrations during exercise. In total 98 young, healthy and active males did four different types of exercise. Blood samples for determination of cytokines and other signal molecules were drawn before, during and after exercise intervention. The results suggest that exercise elicits an increase in concentrations of pro-inflammatory molecules. This response becomes more pronounced with increased intensity and duration of exercise, but diminishes due to improved training status. Depending on type, intensity and duration of physical load cytokine interleukin-6 exerts not only pro-inflammatory effects, but during exercise it also mediates glucose homeostasis.
Fiziskās slodzes akūta ietekme uz iekaisuma molekulu koncentrācijām asinīs: slodzes izraisītās atbildes reakcijas ietekmējošie faktori
Keywords: Bioloģija; Biology; Physiology; pro-inflammatory molecules; acute, systemic response to exercise; influencing factors; Fizioloģija; iekaisuma molekulas; akūta, sistēmiska atbildes reakcija uz fizisko slodzi; atbildes reakcijas ietekmējošie faktori