Virulences potenciāla izpēte veselo cilvēku Staphylococcus epidermidis komensālos celmos - Gorbatjuka, Anna (Latvijas Universitāte, 2012)
Mūsdienās Staphyloccocus epidermidis ir kļuvis par visbiežāk izolēto nozokomiālo infekciju izraisītāju. Pamatojoties uz iepriekšējiem pētījumiem, ar biofilmas veidošanu saistītie icaA un aap gēni parasti ir konstatējami nozokomiālos izolātos, tādēļ tie varētu tikt izmantoti kā virulences marķieri, lai diferencētu komensālos S. epidermidis izolātus no invazīviem. Maģistra darba mērķis ir izpētīt S. epidermidis virulences faktoru - icaA un aap gēnu klātbūtni un to klīnisko nozīmi komensālos celmos. Iegūtie rezultāti liecina, ka statistiski ticami biežāk (p<0.02) abi icaA/aap gēni ir sastopami invazīvos celmos (42.86%) nekā komensālos celmos (26.67%). Abu gēnu vienlaicīga noteikšana var kalpot par virulences potenciāla marķieri komensālajos S. epidermidis celmos. Atslēgvārdi: Staphylococcus epidermidis, biofilma, virulences faktori

Staphylococcus epidermidis is a leading cause of nosocomial infections nowadays. According to previous studies, the icaA and aap genes involved in biofilm formation process, are more prevalent in invasive isolates. Therefore, the presence of icaA and aap genes could be used for distinguishing between commensal and invasive S. epidermidis isolates. The aim of the Master's thesis was to evaluate the clinical importance of detecting two virulence-associated genes, namely, icaA and aap. The presence of both icaA/aap genes was detected in 42.86% of invasive and 26.67% of commensal strains. This difference was statistically significant (p<0.02). The presence of both icaA/aap could be potential indicator of virulence in commensal S. epidermidis strains. Key words: Staphylococcus epidermidis, biofilm, virulence factors
Studies of virulence in commensal Staphylococcus epidermidis strains isolated from healthy volunteers
Keywords: Farmācija