Ar nāvi sodāmi noziegumi padomju krimināltiesībās - Ogriņš, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbs “Ar nāvi sodāmi noziegumi padomju krimināltiesībās” sniedz ieskatu padomju laika cilvēka dzīves ritējumā, kas ļauj noskaidrot, kā izpaudās totalitārisms un tam raksturīgā apspiestība, kas negatīvi varēja ietekmēt teju ikvienu, kas nepakļāvās tā laika noteiktajiem likumiem un stājās pretī grožus turošajai varai. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kāda veida noziegumu pastrādāšana padomju laikā bija pamats nāvessoda piespriešanai. Lai nonāktu pie izvirzītā mērķa, tiek izpētīti un salīdzināti divi tam laikam raksturīgie Kriminālkodeksi – Krievijas Padomju Federatīvās Sociālistiskās Republikas Kriminālkodekss ar Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Kriminālkodeksu – un tiek iegūta arī cita veida informācija, kas ļauj ielūkoties vēsturē un izprast padomju laika tiesisko vērtību izpratni. Tiek pētīta nāvessoda vēsturiskā attīstība un tiesiskais regulējums padomju laika posmā, kā arī tiek sniegts ieskats nāvessoda piemērošanas prakses piemēros gan Krievijas Padomju Federatīvās Sociālistiskās Republikas Kriminālkodeksa, gan Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Kriminālkodeksa izpratnē.

The bachelor's thesis "Death Penalty Crimes in Soviet Criminal Law" provides an insight into the course of Soviet life, which allows us to find out how totalitarianism and its oppression manifested itself, which could negatively affect almost anyone who disobeyed the laws of that time and opposed holders of the reins. The aim of the study is to find out what kind of crimes during the Soviet era were the basis for the death penalty. In order to reach the set goal, two characteristic Criminal Codes of the time - the Criminal Code of the Russian Soviet Federative Socialist Republic and the Criminal Code of the Latvian Soviet Socialist Republic - are studied and compared, and other types of information are obtained to look at history and understand Soviet legal values. The historical development and legal regulation of the death penalty in the Soviet period is studied, as well as an insight into the application of the death penalty practice in the sense of both the Criminal Code of the Russian Soviet Federative Socialist Republic and the Criminal Code of the Latvian Soviet Socialist Republic.
Crimes punishable by death under Soviet criminal law
Keywords: Juridiskā zinātne; KPFSR; LPSR; Padomju; Kriminālkodekss; Nāvessods