Ciešamās kārtas konstrukciju veidi angļu valodā - Ščetkovska, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba mērķis ir pētīt ciešamās kārtas konstrukciju angļu valodā un analizēt kā darbības vārds ‘get’ darbojas tajā. Darbā tiek noteikta darbības vārdu kārta, sniegts ciešamās kārtas un daļējās ciešamās kārtas raksturojums, iekļaujot detalizētu ciešamās kārtas konstrukcijas analīzi, pētītas ciešamās kārtas morfoloģiskās un sintaktiskās funkcijas, kā arī iztirzātas darbības vārdu kārtu semantiskās īpašības. Praktiskās izpētes lietošanas pamatā, kura ir veltīta darbības vārda ‘get’ gramatiskai lietošanai kopā ar ciešamās kārtas konstrukciju, ir izdarīti secinājumi par tradicionāli pielietojamo palīgdarbības vārdu ‘be’ un ‘get’ līdzībām un atšķirībām, kā vienu no galvenajām ciešamās kārtas sastavdaļām. Rezultāti parāda, ka darbības vārds ‘get’ var ieņemt palīgdarbības vārda ‘be’ lomu, bet tam ir gramatiski pamatota tendence būt pielietotam tikai kopā ar noteiktiem darbības vārdiem, lai veidotu tādu fenomenālu konstrukciju, kā ciešamo kārtu. Secinājumi parāda, ka ir gadījumi, kad darbības vārds ‘get’ tiek lietots kopā ar ciešamās kārtas konstrukciju un to var traktēt kā noteiktu idiomātisku izteicienu. Atslēgvārdi: kārta, līdzeklis, pagātnes divdabis, palīgdarbības vārds, pusciešamās kārtas konstrukcija.

The purpose of the present BA paper is to study semi-passive construction in English and investigates how the verb get interacts with it. This work explores the grammatical category of voice, gives a description of the passives and passive-like constructions, including a more detailed analysis of the semi-passive construction, as the main issue of the study, analyzes the morphological and syntactical forms and functions of the passive voice, as well as discusses the semantic properties of the system of voice. On the basis of the empirical study of the verb’s get usage in conjunction with semi-passive construction certain conclusions are drawn on differences and similarities of a traditionally used auxiliary verb be and the verb’s get in formation of passive voice in English. The results indicate that the verb get can be used as an auxiliary verb, but has a grammatical tendency to occur with certain verbs only in order to form such phenomenal construction as semi-passive, which leads to conclude that the verb’s get conjunctions with semi-passive construction in many cases can be treated as fixed idiomatic expressions. Key words: voice, agent, past participle, auxiliary verb, semi-passive construction.
Semi-passive Construction in English
Keywords: Valodniecība