Zemfrekvences elektromagnētiskā starojuma ietekme uz reaktīvo skābekļa savienojumu veidošanos cilvēka neitrofilos in vitro - Opārija, Lalita (Latvijas Universitāte, 2013)
Neitrofili veido atbildes reakcijas uz mikroorganismu izraisītām infekcijām un iekaisuma procesiem, radot reaktīvos skābekļa savienojumus (ROS). Palielinātas ROS koncentrācijas var radīt bojājumus šūnās. Viens no aģentiem, kas ierosina ROS veidošanos neitrofilos ir zemfrekvences elektromagnētiskais starojums (ZF EMS, 0 – 300 Hz). Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kā mainās reaktīvo skābekļa savienojumu koncentrācija cilvēka neitrofilos in vitro zemas frekvences elektromagnētiskā starojuma ietekmē, kā arī tā mijiedarbībā ar ķīmisko stimulu. Tika konstatēts būtisks ROS koncentrācijas pieaugums ar ZF EMS (50 Hz, 0.05 – 0.2 mT) apstarotajos neitrofilu paraugos. Novērota arī starojuma (50 Hz, 0.1 mT) mijiedarbība ar ķīmisko stimulu PMA – starojuma ietekmē palielinājās ROS koncentrācija ar PMA stimulētajos neitrofilos. Atslēgas vārdi: neitrofili, plūsmas citometrija, reaktīvie skābekļa savienojumi, zemfrekvences elektromagnētiskais starojums

In response to microbial infections and inflammations neutrophils release reactive oxygen species (ROS). Elevated ROS concentrations might cause damage to cells. Extremely low frequency electromagnetic radiation (ELF EMR, 0 – 300 Hz) is one of the agents that can cause ROS generation in neutrophils. The aim of the study was to determine the changes in ROS intracellular concentrations in human neutrophils stimulated with ELF EMR in the absence or presence of a chemical stimulus in vitro. Statistically significant increase in ROS concentrations was observed in ELF EMR (50 Hz, 0.05 – 0.2 mT) stimulated neutrophils. Statistically significant increase in ROS concentrations was also observed in ELF EMR (50 Hz, 0.1 mT) stimulated neutrophils in the presence of PMA. Keywords: neutrophils, flow cytometry, reactive oxygen species, extremely low frequency electromagnetic radiation
The influence of extremely low frequency electromagnetic radiation on reactive oxygen species generation in human neutophils in vitro
Keywords: Bioloģija