Mākslīgā intelekta lietojumprogrammas grāmatvedībā un finanšu analīzē un to salīdzinājums - Jurševska, Laura (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba mērķis ir, pamatojoties uz mākslīgā intelekta lietojumprogrammu izpēti un to salīdzinājumu, sniegt priekšlikumus to izmantošanai grāmatvedībā un finanšu analīzē. Pētījuma rezultāti norādīja, ka mākslīgā intelekta rīku izmantošana grāmatvedībā var atvieglot grāmatvežu darbu, taču finanšu pārskatu analīzē šo rīku izmantošana šobrīd vēl ir apgrūtinoša un ir nepieciešami uzlabojumi šo rīku algoritmos. Darba gaitā izstrādāti priekšlikumi mākslīgā intelekta lietojumprogrammu uzlabošanai. Atslēgas vārdi: Mākslīgais intelekts, datu automatizācija, nākotnes finanšu prognozēšana, finanšu pārskatu analīze, “ChatGPT”, “Copilot”, “Gemini”.

The aim of the bachelor's thesis is, based on the study of artificial intelligence applications and their comparison, to provide proposals for their use in accounting and financial analysis. The results of the study indicated that the use of artificial intelligence tools in accounting can facilitate the work of accountants, but the use of these tools in the analysis of financial statements is currently still cumbersome and improvements in the algorithms of these tools are needed. In the course of the work, proposals were developed for the improvement of artificial intelligence applications. Keywords: Artificial intelligence, data automation, forecasting, analysis of financial statements, "ChatGPT", "Copilot", "Gemini".
Artificial Intelligence Applications in Accounting and Financial Analysis and their Comparison
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; Mākslīgais intelekts; datu automatizācija; finanšu pārskatu analīze; “ChatGPT”; “Copilot”